Kada gledate film, tortilja čips ili naćosi su odlična zanimacija. Ali kada ima i dip uz to… Žurka ne prestaje. Nalazio sam dip samo u Maksiju, marke Delhaize. Ali da li može da se napravi kod kuće? Naravno da može. Štaviše, jako je jednostavno i brzo- maksimalno 10 minuta.
Sastojci (dovoljno za dve kese tortilja čipsa):
- 30 g maslaca
- 15 g mekog brašna (ravna velika kašika)
- 240 ml mleka
- 170 g rendanog sira (ja sam koristio čedar)
- 1.5 g soli (četvrt kašičice)
- 1.5 g čilija (ili po ukusu)
- 1.5g bibera (ili po ukusu)
Težina:
Jednostavno
Postupak:
Napraviti zapršku – na laganoj vatri rastopiti maslac i dodati brašno. Dobro mešati, i grejati dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Bitno je da se sos stalno meša i da vatra ne bude jaka da se ne bi formirale grudvice.
Postepeno dodavati mleko i stalno mešati. Začine možete dodati u ovom trenutku, ali i bilo kada do kraja spremanja. Kada počne da se zgrušnjava, mešajte dok ne dođe do gustine da može da obloži kašiku.
Skloniti sa vatre, dodati rendani sir i vratiti na ringlu i mešati dok se sir ne rastopi.
Ako se sos razvlači i/ili je previše gust, sipali ste više sira. Potrebno je dodavati malo mleka pa dobro promešati. Dodajte mleko dok ne dobijete glatku masu koja kaplje (a ne razvlači se) sa varjače.
I to je to, prespite u posudu sa poklopcem i ostavite da se ohladi. Kada želite da ga koristite, samo ga lagano zagrejte… I spremite tortilja čips 🙂
EDIT: Usled velikog interesovanja, snimio sam i video od 5 minuta celog postupka. Ovde sam koristio čedar i dimljeni Karavan sir u odnosu pola-pola. Sir bude malo bleđi, ali dobije odličnu dimljenu aromu.
Оставите одговор