Nacho cheese dip

Kada gledate film, tortilja čips ili naćosi su odlična zanimacija. Ali kada ima i dip uz to… Žurka ne prestaje. Nalazio sam dip samo u Maksiju, marke Delhaize. Ali da li može da se napravi kod kuće? Naravno da može. Štaviše, jako je jednostavno i brzo- maksimalno 10 minuta.

Sastojci (dovoljno za dve kese tortilja čipsa):

img 20180922 134113 Nacho cheese dip
  • 30 g maslaca
  • 15 g mekog brašna (ravna velika kašika)
  • 240 ml mleka
  • 170 g rendanog sira (ja sam koristio čedar)
  • 1.5 g soli (četvrt kašičice)
  • 1.5 g čilija (ili po ukusu)
  • 1.5g bibera (ili po ukusu)

Težina:

Jednostavno

Postupak:

img_20180922_134949.jpg

Napraviti zapršku – na laganoj vatri rastopiti maslac i dodati brašno. Dobro mešati, i grejati dok ne počnu da  se pojavljuju mehurići.

Bitno je da se sos stalno meša i da vatra ne bude jaka da se ne bi formirale grudvice.

img 20180922 135555 e1537622307891 Nacho cheese dip

Postepeno dodavati mleko i stalno mešati. Začine možete dodati u ovom  trenutku, ali i bilo kada do  kraja spremanja. Kada počne da se zgrušnjava,  mešajte dok ne dođe do gustine da može da obloži kašiku.

Skloniti sa vatre, dodati rendani sir i vratiti na ringlu i mešati dok se sir ne rastopi.

img 20180922 140140 e1537622442263 Nacho cheese dip

Ako se sos razvlači i/ili je previše gust, sipali ste više sira. Potrebno je dodavati malo mleka pa dobro promešati. Dodajte mleko dok ne dobijete glatku masu koja kaplje (a ne razvlači se) sa varjače.

I to je to, prespite u posudu sa poklopcem i ostavite da se ohladi. Kada želite da ga koristite, samo ga lagano zagrejte… I spremite tortilja čips 🙂

EDIT: Usled velikog interesovanja, snimio sam i video od 5 minuta celog postupka. Ovde sam koristio čedar i dimljeni Karavan sir u odnosu pola-pola. Sir bude malo bleđi, ali dobije odličnu dimljenu aromu.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *