Čokolada i kokos… Ima li šta bolje? Ovo je recept za legendarne čupavce. Izvor je nesuđena svekrva moje drugarice (uticajne tviterašice Tanje iliti mango_on_diet).
Sastojci
Testo
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 400g šećera
- 100g margarina
- 2dl mleka
- 400g brašna
- 2 praška za pecivo
Preliv
- 400g margarina
- 500g šećera
- 200g čokolade
- 120ml mleka
Za posipanje
400g kokosa
Težina
Srednje teško
Postupak
Testo:
Umutiti jaja, žumanca, šećer i margarin.
U smesu dodati mleko, brašno i prašak za pecivo i mutiti mikserom dok se ne ujednači. Kada pomislite da je dosta mešanja, e onda dodajte još jedan minut i to je to 🙂
Peći u podmazanom plehu, oko pola sata na 220°C. Koristiti caku sa čačkalicom, bocnite čačkalicom testo na par mesta. Ako čačkalica izađe suva, ostavite još 5 minuta u rerni i gotovo je. Kada se ispeče iseći na kocke dok je još uvek vruće.
Ostaviti kocke da se prohlade. Za to vreme počnite da pripremate preliv, iliti glazuru.
Preliv:
Sastojke za preliv skuvati kao malo ređu glazuru i u uvaljati u nju ohlađene kocke testa. Glazuru ja kuvam na pari. Držim sve vreme na ringli i umačem kocke u takvu glazuru. Jeste da duže traje, ali se glazura ne hladi (zna da se stegne posle desetak minuta ako kuvate direkt na ringli pa sklonite) i lakše se uvaljaju kocke. Odmah potom uvaljati u kokos. Kokos probajte da dodajete po potrebi, dosta će se ulepiti u čokoladu, što ga čini neupotrebljivim (za valjanje, ali neće se baciti. Tu nisam našao nijednu prečicu, sipate ~100g kokosa u posudu, valjate kocke, dok se deo ne potroši, a deo ulepi u glazuru. Taj deo sklonite, pa dodate svež kokos. Ovo što ste odvojili, sipajte u preostalu glazuru (ostane prilično, po mom iskustvu) lepo promešajte, sipajte u neku posudu i stavite u frižider. Dovoljno za kasnije, kad se uželite čokolade sa kokosom (ili kokosa sa čokoladom).
Оставите одговор