Čupavci

Čokolada i kokos… Ima li šta bolje? Ovo je recept za legendarne čupavce. Izvor je nesuđena svekrva moje drugarice (uticajne tviterašice Tanje iliti mango_on_diet).

Sastojci

Testo

img 20190305 151635 1 e1551899655744 Čupavci
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • 400g šećera
  • 100g margarina
  • 2dl mleka
  • 400g brašna
  • 2 praška za pecivo

Preliv

  • 400g margarina
  • 500g šećera
  • 200g čokolade
  • 120ml mleka

Za posipanje

400g kokosa

Težina

Srednje teško

Postupak

Testo:

img 20190305 154450 e1551899914785 Čupavci

Umutiti jaja, žumanca, šećer i margarin.

U smesu dodati mleko, brašno i prašak za pecivo i mutiti mikserom dok se ne ujednači. Kada pomislite da je dosta mešanja, e onda dodajte još jedan minut i to je to 🙂

img 20190305 164405 1 e1551900072980 Čupavci

Peći u podmazanom plehu, oko pola sata na 220°C. Koristiti caku sa čačkalicom, bocnite čačkalicom testo na par mesta. Ako čačkalica izađe suva, ostavite još 5 minuta u rerni i gotovo je. Kada se ispeče iseći na kocke dok je još uvek vruće.

img 20190305 165015 e1551900116549 Čupavci

Ostaviti kocke da se prohlade. Za to vreme počnite da pripremate preliv, iliti glazuru.

Preliv:

img 20190305 195502 2 e1551901801264 Čupavci

Sastojke za preliv skuvati kao malo ređu glazuru i u uvaljati u nju ohlađene kocke testa. Glazuru ja kuvam na pari. Držim sve vreme na ringli i umačem kocke u takvu glazuru. Jeste da duže traje, ali se glazura ne hladi (zna da se stegne posle desetak minuta ako kuvate direkt na ringli pa sklonite) i lakše se uvaljaju kocke. Odmah potom uvaljati u kokos. Kokos probajte da dodajete po potrebi, dosta će se ulepiti u čokoladu, što ga čini neupotrebljivim (za valjanje, ali neće se baciti. Tu nisam našao nijednu prečicu, sipate ~100g kokosa u posudu, valjate kocke, dok se deo ne potroši, a deo ulepi u glazuru. Taj deo sklonite, pa dodate svež kokos. Ovo što ste odvojili, sipajte u preostalu glazuru (ostane prilično, po mom iskustvu) lepo promešajte, sipajte u neku posudu i stavite u frižider. Dovoljno za kasnije, kad se uželite čokolade sa kokosom (ili kokosa sa čokoladom).


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *