Kolačići sa čokoladnim komadićima

Kolačići sa čokoladom iliti chocolate chip cookies su omiljeni u mojoj kući. Iako ima jako puno ukusnih kolača koji su kupovni, ipak je najveće zadovoljstvo kada ih sami napravite. Ovaj recept je tako jednostavan da može i dete da ga napravi (i jeste – moja ćera od 12 godina)

Sastojci (za 3 pleha)

20201031 132651 Kolačići sa čokoladnim komadićima
  • 250 g putera
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 3 kašičice vanila ekstrakta
  • 375 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Malo soli
  • 350 g tamne čokolade

Težina

Jednostavno

Postupak

20201031 145658 Kolačići sa čokoladnim komadićima

Pre opisa postupka, želim da ispričam priču o čokoladi za ovaj recept. Potrebno je puno čokolade. I to crne – izmrvljene, iseckane. u komadićima. Najveći je problem napraviti je takvu. Svašta sam radio, na kraju se najbolje pokazalo da kupim neku tanju (skuplju) crnu čokoladu i da je izudaram čekićem za meso. I to je dugo trajalo, ali je bilo 100x lakše od seckanja. U poslednje vreme su se pojavili i pakovani komadići čokolade, i to znatno olakšava ovaj recept. U Lidlu se povremeno pojave „drops“ u pakovanju od 100 g (malo mi smeta što su svi komadići isti) a u Maxiju sam našao dr. Oetker komadiće u pakovanju od 70 g. Ovde sam koristio Belbake drops iz Lidla.

20201031 141808 scaled e1604347205261 Kolačići sa čokoladnim komadićima

Prethodno zagrejati rernu na 200°C
Mikserom penasto umutiti puter i šećer (najpre sporo, a zatim maksimalnom brzinom). Dodati jaja i ekstrakt vanile i izjednačiti. Pomešati sodu bikarbonu, malo soli i brašno i prosejati u smesu putera i šećera. Sjediniti mikserom na najsporijoj brzini.
Na kraju dodati seckanu tamnu čokoladu i promešati spatulom

Kašičicom stavljati loptice na pleh obložen papirom za pečenje. Dobro ih razmaknite jer se za par minuta kuglice potpuno rastope i rašire po plehu. Peći 10 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici.

Umesto kašičica (if you want to get down and dirty) možete praviti kuglice rukama, na ovaj način dobijaju se savršeno okrugli kolačići.

20201031 150231 Kolačići sa čokoladnim komadićima

Ovaj recept vam omogućava da jako brzo dobijete puno kolača (čak tri pleha). Sve sastojke sigurno imate u kući, osim čokoladnih komadića, pa savetujem da imate 400 g negde sakriveno za ove potrebe.

Odlično idu uz kafu, jako su zarazni i nema šanse da pojedete samo jedan.

Ako prežive i treba da preguraju noć, samo ih pokrijte krpom, sutradan će biti odlični kao i prvog dana. Za treći dan nemam savet – nikada nisu preživeli toliko.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *