Da li je drapano prase, ili je drpano ili cepkano, apsolutno nije bitno, ono što je bitno je da je jako, jako ukusno. U hipsterskim pubovima se nudi kao pulled pork. U osnovi, u pitanju je svinjska plećka (može i but) dugo krčkana u marinadi. Marinada ima raznih: pikantnih, egzotičnih, običnih… Ja volim ovu slađu varijantu. Računajte na način spremanja – drapano prase se marinira celu noć u frižideru i najmanje 5 sati u rerni 🙂
Sastojci (za 4 osobe)
- 1kg svinjske plećke bez kostiju
- 50ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
- 3 supenih kašika meda (može i smeđi šećer)
- 3 supene kašike vusteršer sosa (da, tako se izgovara)
- 1 supena kašika soja sosa
- 1 supena kašika soli
- biber po ukusu
- pola supene kašike aleve paprike
- začini po ukusu (kim, ruzmarin, bosiljak)
- Pola glavice belog luka (sitno iseckan)
- Pola kilograma crnog luka (nije obavezno, objašnjenje u receptu)
- 250 ml bujona od goveđe kocke za supu
Težina
Srednje teško
Drapano prase – postupak
Pomešati sastojke za marinadu u jednoj posudi.
Na dnu vatrostalnog suda staviti oblogu od kolutova crnog luka. Ovo nije obavezno, ali ima dve funkcije: meso se neće zalepiti, a dobijate odličan karamelizovan luk kao prilog.
Meso staviti na luk (možete ga iseći na veće komade, da se lakše spremi, i kasnije iscepka)
Preliti meso spremljenom marinadom i odstaviti preko noći u frižideru.
Meso naliti bujonom i staviti u rernu na 150°C i krčkati najmanje 5 sati. Povremeno možete promešati, i proveriti da li ima dovoljno marinade, ako je temperatura viša, može se desiti da ispari. U tom slučaju, dolijte samo vodu, sve ostalo je i dalje u posudi.
Kada izvadite iz rerne, sa dve viljuške (ili prstima, ali neka se prohladi pre toga 🙂 ) iscepkajte meso na što sitnije komadiće.
Sos možete brzo zakuvati sa malo gustina ili brašna i servirati tako (primetite luk na vrhu :)).
Drugi način je da drapano prase servirate kao burger (obično tako serviraju po fancy pubovima). Napravite ili kupite zemičke, stavite puno prasetine, naređajte salatu, luk iz sosa, kisele krastavčiće, sir i šta god volite još (kečap, BBQ sos, tartar sos, majonez – ne osuđujem).
Оставите одговор