Skrenuta mi je pažnja, od gospođe udate za Meksikanca, da je šta god da sam pravio do sada od „meksičke“ hrane- u stvari Tex-Mex. Znači, nije ni prošlo pored Meksika. Tražeći šta je ustvari izvorno Meksičko (a da nije majansko žrtvovanje ljudi bogovima), naleteo sam na gvakamole sos (ili salatu).
Sastojci
![Gvakamole 1 IMG 20191004 174510 1 Gvakamole](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2020/01/IMG_20191004_174510-1-1024x768.jpg)
- Svež avokado
- tri čena belog luka
- osrednja glavica crnog luka (može i mladi luk)
- osrednji paradajz
- sok od jedne limete
- kumin
- so
- biber
- aleva paprika
- čili prašak, ukoliko želite da bude ljut
Težina
Jednostavno
Postupak
![Gvakamole 2 img 20191004 175331 Gvakamole](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2020/01/img_20191004_175331.jpg)
Najpre želim da se zadržim na načinu kako se bira avokado. Avokado birate što tamniji, zelenkasti nisu zreli. Najbolji su oni koji imaju tamno-braon boju. Oni su i mekaniji na dodir.
Avokado u sredini ima veliku košticu. Da biste ga očistili, oštrim nožem obiđite uzduž ploda (osetićete košticu u sredini). Zakrenite polovine u suprotnom smeru i jednu ćete osloboditi. Iščeprkajte košticu iz druge polovine. Sada treba odvojiti „meso“ od kore. Ako je avokado zreo, jednostavno uzmite supenu kašiku i zavucite je u meso što bliže kori. Skoro ništa nećete baciti. Ako nije zreo, snađite se, rekao sam vam kako da odaberete zreo avokado 🙂
![Gvakamole 3 img 20191202 192747 Gvakamole](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2020/01/img_20191202_192747.jpg?w=300)
Izgnječite avokado viljuškom (ili gnječilicom za pire), dodajte sitno iseckan beli luk, crni luk i paradajz iseckan na sitne kockice.
Što se paradajza tiče, ja ga oljuštim pre seckanja (nije obavezno). Da bi se lakše oljuštio, stavim ga u vrelu vodu 15ak minuta pre nego što mi treba.
![Gvakamole 4 IMG 20191004 180516 1 Gvakamole](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2020/01/IMG_20191004_180516-1-768x1024.jpg)
Dodajte sok od limete a može i limun, ako ne možete da nađete limetu ili je trenutno nemate pri ruci. Dodajte začine po ukusu. Možete dodati i malo maslinovog ulja, ako vam se sos čini suv.
Ovako dobijete „chunky“ verziju. Ukoliko baš želite da napravite glatku verziju, možete sve sastojke staviti u secka i napraviti glatki premaz.
Sipati u posudu sa poklopcem i dobro ohladiti u frižideru. Gvakamole možete služiti kao salatu, ili kao umak za tortilja čips 🙂
Оставите одговор