Skrenuta mi je pažnja, od gospođe udate za Meksikanca, da je šta god da sam pravio do sada od „meksičke“ hrane- u stvari Tex-Mex. Znači, nije ni prošlo pored Meksika. Tražeći šta je ustvari izvorno Meksičko (a da nije majansko žrtvovanje ljudi bogovima), naleteo sam na gvakamole sos (ili salatu).
Sastojci
- Svež avokado
- tri čena belog luka
- osrednja glavica crnog luka (može i mladi luk)
- osrednji paradajz
- sok od jedne limete
- kumin
- so
- biber
- aleva paprika
- čili prašak, ukoliko želite da bude ljut
Težina
Jednostavno
Postupak
Najpre želim da se zadržim na načinu kako se bira avokado. Avokado birate što tamniji, zelenkasti nisu zreli. Najbolji su oni koji imaju tamno-braon boju. Oni su i mekaniji na dodir.
Avokado u sredini ima veliku košticu. Da biste ga očistili, oštrim nožem obiđite uzduž ploda (osetićete košticu u sredini). Zakrenite polovine u suprotnom smeru i jednu ćete osloboditi. Iščeprkajte košticu iz druge polovine. Sada treba odvojiti „meso“ od kore. Ako je avokado zreo, jednostavno uzmite supenu kašiku i zavucite je u meso što bliže kori. Skoro ništa nećete baciti. Ako nije zreo, snađite se, rekao sam vam kako da odaberete zreo avokado 🙂
Izgnječite avokado viljuškom (ili gnječilicom za pire), dodajte sitno iseckan beli luk, crni luk i paradajz iseckan na sitne kockice.
Što se paradajza tiče, ja ga oljuštim pre seckanja (nije obavezno). Da bi se lakše oljuštio, stavim ga u vrelu vodu 15ak minuta pre nego što mi treba.
Dodajte sok od limete a može i limun, ako ne možete da nađete limetu ili je trenutno nemate pri ruci. Dodajte začine po ukusu. Možete dodati i malo maslinovog ulja, ako vam se sos čini suv.
Ovako dobijete „chunky“ verziju. Ukoliko baš želite da napravite glatku verziju, možete sve sastojke staviti u secka i napraviti glatki premaz.
Sipati u posudu sa poklopcem i dobro ohladiti u frižideru. Gvakamole možete služiti kao salatu, ili kao umak za tortilja čips 🙂
Оставите одговор