Punjene paprike su nešto što svako voli. Iako je većina nas, kada smo bili deca, istresalo papriku i davalo je roditeljima, vremenom ona postane najomiljeniji deo punjenih paprika 🙂 Ovo je moja verzija recepta, naravno da svako ima svoju omiljenu.
Sastojci

- 6-8 paprika (najbolje su babure, ali mogu i šilje)
- 500 g mlevenog mesa (vrsta po želji, ja mešano)
- Srednja glavica crnog luka
- 5 čena belog luka
- 1 jaje
- 100 g pirinča
- lovorov list
- peršun sitno seckani
- So
- Biber
- 3 supene kašike brašna
- 50 ml ulja ili druge masnoće
- 200 ml soka od paradajza
Težina
Jednostavno
Postupak

Paprike za punjenje pripremiti tako što ih dobro operete i oštrim nožem opsečete oko peteljke i izvadite seme.
Sitno iseckati beli i crni luk. U dublju posudu dodati mleveno meso, luk, jaje, pirinač, so i biber. Možete dodati i druge začine po ukusu (ja recimo dodam kim, sada ga nisam imao pa ga nema na slici).
Dobro promešajte (bilo bi dobro da odstoji u frižideru oko sat, ali nije neophodno).
Ovom smesom napunite paprike. Ja ih ne punim do vrha (tj. pravim se da ih ne punim – uvek kupim više paprika pa imam manjak fila :)). Meso će malo kalirati, a pirinač upiti tečnosti tako da ne bi trebalo da izađe van paprike.Možete ih zatvoriti kriškom paradajza ili krompira, ali ja volim ovako – au naturel. 😉

Zagrejati oko 300 – 400 ml vode, da proključa.
U šerpu u koju ćete ređati paprike dobro zagrejati masnoću i dodati brašno. Mešati brzo da se brašno ravnomerno rastopi u masnoći. Kada počne da dobija zlatnu boju, dodati kipuću vodu i mešati dok se ne dobije ravnomeran sos.
Na kraju dodati sok od paradajza, još jednom dobro promešati da se ujednači i skloniti sa vatre.

U sos poređati paprike. Naliti prostor između njih toplom vodom malo ispod ivica paprika (ne mora da bude ključala – dovoljno topla sa slavine), posuti peršunom. U sos staviti i listove lovora – za svaku papriku po jedan list.
Iskustvom ćete shvatiti kolika vam šerpa treba da stanu paprike i da se međusobno pridržavaju u uspravnom položaju. Kasnije, kada počnu da se kuvaju, nakriviće se, ali do tada će se sos izjednačiti i neće se napuniti samo vodom.
Poklopiti šerpu, staviti na ringlu, podešenu na srednju vatru, i krčkati ok sat – sat i petnaest minuta. Možete ih staviti i u vatrostalnu posudu i staviti u rernu. Ipak, ja ih više volim iz šerpe.

Kada su gotove, sačekajte 20ak minuta da se prohlade. Za to vreme spremite nezaobilaznog drugara punjenih paprika – krompir pire. Preferiram sveže spremljeni, ali može i instant.
Servirati toplo, sa puno krompir pirea i nekoliko kašika sosa.
Uz punjene paprike odlično ide projara.
Оставите одговор