Sos od jabuka se može koristiti na različite načine – uz meso, kao dodatak ovsenoj kaši za doručak ili u raznim slatkišima.
Sastojci za sos od jabuka
- 1 kg jabuka (oko 750 g očišćenih)
- Kora od jednog limuna
- 25 ml (dve supene kašike) limunovog soka (može i više – po ukusu)
- 100 g šećera (može i beli i žuti u odnosu 50-50)
- cimet po ukusu
- 1 dl vode
- prstohvat soli
Težina
Jednostavno
Postupak
Za dobar sos od jabuka je potrebno da koristite sorte koje se dobro kuvaju, tj. ne raspadaju se i ne upijaju vodu. Greni smit su (po meni) najbolje za sos od jabuka, jer su dovoljno kisele i čvrste za kuvanje. Jabuke oljuštite i izvadite sredinu. Trebalo bi da od 1 kg dobijete oko 700 g očišćenih jabuka. Ako su manje, moraćete više da iskoristite – recept je za 750 g očišćenih jabuka).
Koru od limuna oljuštite ljuštilicom za povrće, trudite se da što manje uhvatite „ono belo“ jer će sos biti gorak. Nemojte rendati koru, jer je zamisao da se kora samo kuva i da se pre pasiranja izvadi iz sosa.
Staviti sve sastojke u dublju šerpu, na srednje jaku vatru. Kada čujete da voda počinje da vri, smanjite na laganu vatru i poklopite. Krčkajte oko 20 minuta.
Izvadite koru od limuna i ispasirajte sos ručnom pasirkom ili pomoću štapnog miksera. Sos je dobar i topao i hladan. Možete ga koristiti hladan uz npr. tople nudle sa orasima.
Оставите одговор