Kolači na mašinu

Kolači na mašinu su ono što nas starije [sic!] vraća ukusom u detinjstvo. Izuzetno su ukusni i ne postoji šansa da pojedete samo jedan. U pitanju su čajni kolači koji se izvlače mašinom za mlevenje mesa sa odgovarajućim nastavkom. Možete koristiti i špric za tulumbe, ali sa manjim otvorom nego za tulumbe.

Težina

Jednostavno

Vreme pripreme

  • 10 minuta za pripremu testa
  • 20 minuta za pravljenje kolača na mašini
  • 10ak minuta za pečenje

Kolači na mašinu – Sastojci

  • 250g masti
  • 3 jaja veličine L
  • 250g šećera
  • oko 750-800g T500 brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 2 vanil šećera
  • izrendana kora od jednog limuna
kolači na mašinu - sastojci

Priprema

Već sam spomenuo sa se kolači na mašinu prave, jelte, mašinom za mlevenje mesa. Kada sam pre nekog vremena video komplet u Lidlu, nisam oklevao ni sekund. Na slici ispod možete videti o čemu se radi. Nekada su ti nastavci bili popularni i mogli da se kupe na pijacama. Sada, zaista ne znam gde bi mogli da se nađu, osim u kuhinji kod majke ili bake.

kolači na mašinu - nastaval za kolače

Priprema je krajnje jednostavna. Sve sastojke stavite u veću posudu i mešajte dok se ne napravi glatko i baš tvrdo testo. Ja koristim stojeći mikser sa nastavkom za testo, ali svakako posle nekog vremena morate da završite mešenje ručno. Umesto masti možete koristiti i maslac ili margarin, ali zbog drugačije konzistencije morate eksperimentisati sa količinom, jer će testo drugačije ispasti. Svakako mora biti dosta tvrdo, da bi zadržalo oblik prilikom pečenja.

kolači na mašinu -priprema

Testo stavljajte u mašinu za mlevenje mesa i počnite da izvlačite željeni oblik. Nožem secite kolače na odgovarajuću dužinu (preporučujem 5-7 cm, taman za dva zalogaja).

Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne dobiju zlatno-žutu boju (u zavisnosti od oblika i veličine otvora na kalupu to vreme je od 7-12 minuta).

Obratite pažnju da se dobije preko 1 kg kolača na mašinu, ali kako su ukusniji kako vreme prolazi, nije problem ni da stoje 7 i više dana.

kolači na mašinu

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *