Ako niste čuli za azuki pasulj, ne brinite, nisam ni ja do pre dve nedelje 🙂 Azuki je omiljen u JI Aziji, i smatraju ga za kralja mahunarki i ima svakakvih minerala u sebi. Slatkog je ukusa, ali se može spremati kao i običan pasulj – čorbast, u čiliju ali i za salate.Ima ga u prodavnicama zdrave hrane, i ponekada u DM-u. Ovaj recept sam pokupio na Twiteru, Sve pohvale za recept idu tviterašici @evgenija_61 (uz sitne izmene koje nikako ne menjaju recept).
Sastojci
- 250 g azuki pasulja
- 150 ml pasate (ili pasiranog paradajza)
- 2 kašičice rendanog đumbira
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- mala glavica crnog luka
- 2 kašičice korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice slačice (semenke senfa)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica garam masale (može i bez, većina začina koji je čine je ionako pobrojana iznad)
- 6 kašika kokosovog mleka
- 3 kašike soka od limuna
- malo maslinovog ulja
Težina
Srednje teško
Postupak
Azuki pasulj mora da odstoji u vodi najmanje 8 sati, tako da ga treba staviti u malo širu šerpu i potopiti u vodu (oko 2 cm iznad pasulja) prethodno veče. Sutradan ga treba ocediti, sipati novu vodu (isto tako, nivo vode da bude oko 2 cm iznad pasulja). Kuvati na srednjoj vatri bez dodavanja ikakvih začina sat i po do dva (dok ne omekša).
U međuvremenu u avanu pomešati začine u prahu. U dublji tiganj sipati malo maslinovog ulja i propržiti beli luk (jedan čen iseckati sitno i tanko, drugi na krupno). Dodati zatim sitno iseckanu papričicu i đumbir, a zatim i mešavinu začina. Pržiti par minuta, pa dodati sitno iseckan crni luk.
Smanjite temperaturu i dinstajte luk dok ne počne da se providi. Dodati paradajz i kuvati još 3 minuta, sve vreme mešajući. Dodati pasulj sa malo vode u kojoj se kuvao (meni taman malo ostalo posle sat i po kuvanja, nisam morao da odlivam). Lagano krčkati nepokriveno oko 15 minuta.
Dodati limunov sok i kokosovo mleko. Sačekati da se mleko istopi (ako nije) i dobro promešati. KUvati još desetak minuta (ili duže ako hoćete da bude gušće). Servirati sa pirinčem (ovde sam spremio basmati pirinač).
Оставите одговор