Moja drugarica Irena ima uvek neka čuda od recepata. Kada mi je rekla za ovo, samo sam rekao „Unorthodox“ :). Tako se i pokazao. Ako zanemarimo trileće/koh koji se prelivaju mlekom, nikada nisam jeo sočniji kolač. A ne preliva se 🙂
Sastojci
- 4 mandarine (oko 1/2 kg)
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 250 g mlevenih badema
- prašak za pecivo
- za ukrašavanje – seckana čokolada, kandirano voće, suvo grožđe u rumu… šta imate (opciono)
Težina
Jednostavno
Postupak
U šerpu sipajte dovoljno vode da mandarine mogu da plivaju. Kuvati mandarine oko 2 sata na srednjoj vatri. Povremeno dolivati vodu, ako ispari. Mandarine dobro ohladite. Ohlađene mandarine iseći na pola i izvaditi semenke.
U blender razbijte jaja i dodajte mandarine (sa sve korom) i dobro izblendajte. Recept kaže da se u blender dodaju i ostali sastojci, ali se moj mučio, pa preporučujem da smesu iz blendera prespete u posudu za mešanje, dodate bademe, šećer i prašak za pecivo i sve lepo umutite mikserom. U smesu možete dodati i sitnice da bude lepši kolač, ja sam dodao suvo grožđe u rumu, ali mogu da idu i seckani bademi, kandirano voće, Smarties bombonice, seckana čokolada, a može i bez ičega – klot 🙂
U kalup prečnika ~25 cm koji je namašćen sipajte smesu i pecite u rerni koja je prethodno zagrejana na 200°C (180°C ako imate ventilator) oko 45 minuta. DA bi ste zadržali vlagu u kolaču, posle 20ak minuta pokrijte kolač alu folijom i pecite tako do kraja (još 20ak minuta).
Kolač je odličan, vrlo sočan, ima sjajan ukus mandarine i zdrav 🙂
Оставите одговор