Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)

Možda najlepši kolač koga sam ikada jeo – sicilijanski kanoli. Sirotinja zna kako da od ničega napravi nešto, pogotovo italijanska „sirotinja“ koja ima pristup rikoti i pistaćima 🙂 Ono što je bitno je da su sicilijanski kanoli slatki i predstavljaju prženo testo a kaneloni slani – punjena testenina koja podseća na lazanje.

Verzija ima puno (realno, svako selo na Siciliji sprema na drugačiji način), ja ću predstaviti jednu od njih.

Sicilijanski kanoli – sastojci (za 12 komada)

Za testo:

20200913 104119 Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)
  • 240 g brašna – TIP400
  • 30 ml alkoholnog ili vinskog sirćeta
  • 30 ml desertnog vina (originalno ide Marsala, ali šta god da upotrebite biće OK dok je slatko)
  • 50 g masti (može i maslac ili margarin, ali originalno ide mast)
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1 kašičica instant kafe (ako je malo krupnija – kao Nes, usitinite u sitan prah)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica prah šećera
  • 1 belance (za lepljenje)
  • Ulje za prženje (500 -700 ml)

Za fil

  • 500 ml rikote
  • Rendana kora od pola limuna
  • 200 g prah šećera (za fil)
  • 100 g očišćenih i izmrvljenih pistaća za ukrašavanje
  • 20 g istopljene čokolade (za ukrašavanje)
  • 50 g prah šećera (za ukrašavanje)
  • kandirano voće, čokoladne mrvice (za ukrašavanje)

20200913 144314 Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)

Težina

Srednje teško

Sicilijanski kanoli – postupak

Sicilian Metal Cannoli Tubes Set of 4

Najpre da napišem da je za ovo neophodan kalup za kanole. U pitanju su cevi od nerđajućeg čelika (obično se prodaju po 4, 6 ili 12 komada) oko kojih se obmotava testo pre pečenja. Nekada davno (dok nije bilo Aliexpressa da se naruče) koristila se deblja trska (canna) za obmotavanje pa se tako i došlo do imena cannoli („trščice“).

Takođe, sicilijanski kanoli se pune filom pa će vam trebati i kesa ili špric za ukrašavanje.

Pomešajte sve sastojke sa prvog spiska (sem belanceta i ulja) u jednu posudu za mešenje. Lagano rukama mesite testo. Najpre će biti sipkavo, ali posle desetak minuta će se formirati lepo elastično testo. Sakupite testo u kuglu, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na minimum sat vremena.

20200913 105127 Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)
Testo - sicilijanski kanoli

Podelite testo na četiri dela. Svaki deo razvucite na nekoliko mm debljine. Presavijte na četvrtinu, pa ponovo razvucite. Što više slojeva napravite, to će više vazduha ostati zarobljeno u testu i to će biti više mehurića u testu pri prženju. Nažalost, ovaj savet sam video pošto sam spremio kanelone, pa nemaju puno mehurića.

Kada ste napravili željeni broj iteracija, opcecite krugove prečnika 10 mm iz testa. Svaki krug zatim pređite još jednom po samo jednoj osi da dobijete oval 12×10 mm. Ovo će olakšati obmotavanje i spajanje kanola na kalupu.

Izvadite onoliko krugova koliko imate kalupa, ostatak testa držite u providnoj foliji da se ne suši dok pržite kanole.

Lagano namotajte testo na kalup i na mestu spoja četkicom (ili prstom) nanesite belance da bi se testo zalepilo i da se ne bi rascvetalo prilikom prženja u ulju.

U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Neka bude dobro zagrejano, ali ne previše – kao za krofne. Predlažem da pržite kanole jedan po jedan, jer ako ste razvukli testo na debljinu od 2 mm trebaće 30ak sekundi da porumeni (i da se pojave mehurići – kod mene ih ima malo).

20200913 121432 Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)
20200913 125817 Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)

Izvaditi kanole iz ulja i odložiti na ubrus da se upije višak masnoće. Posle 15ak minuta, lagano uklonite kalupe, i (ako nemate mnogo kalupa) možete spremati i drugu turu. Za tih 15ak minuta taman možete da razvučete novu turu testa, da opsečete i spremite ovale.

Za filovanje je potrebno samo da pomešate rikotu, rendanu limunovu koru i prah šećer. Mutiti žicom ili sporo mikserom dok se ne ujednači smesa.

Pre punjenja istopite čokoladu i oba kraja kanola umočite u nju. Nije neophodno, ali lepo izgleda.

Sipajte fill u kesu za ukrašavanje (sa širokim otvorom) i punite kanole sa obe strane dok ne počne da se „preliva“.

Obe strane umočite u mrvljene pistaće, čokoladne mrvice ili stavite kandirano voće u fil. Na kraju se sicilijanski kanoli pospu prah šećerom.

Sicilijanski kanoli se ne pune suviše unapred, da se ne bi natopiii, idealno bi bilo da napunite pred samu konzumaciju, a da svako od gostiju bira šta će staviti i kako ukrasiti.

Servirani sicilijanski kanoli

Sicilijanski kanoli su glavni junak jedne od najpoznatijih scena legendarnog filma Kum. Čuvenu rečenu „Leave the gun. Take the cannoli“ neki tumače kao moto po kome treba voditi život – „Ostavi sve ono loše u životu iza sebe, a sa sobom ponesi samo ono slatko“. Svakako, kanole ne treba ostaviti iza sebe.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *