Slatko-kisela piletina je jedno od najomiljenijih kineskih jela. Najčešće se u slatko-kiseli sos dodaje sirće, ali sam skoro zamenio sirće sokom od limuna (uz rendanu koru istog) i rezultat je savršen. Možete dodati i malo čili parška i dobiti i ljutu kombinaciju.
Težina
Jednostavno
Vreme pripreme
30 minuta
Slatko-kisela piletina – Sastojci
Za prženje
- 1/2 kg pilećeg belog mesa (možete i bilo koje drugo meso – svinjetina ili teletina)
- kukuruzni skrob (gustin) za oblaganje mesa – može i brašno, ali je skrob finiji
- ulje za prženje – dovoljno da pokrije dno posude za prženje do visine 5-6 mm
Slatko-kiseli sos od limuna
- sok od 1 limuna (cca 60-70 ml)
- rendana kora 1 limuna
- 75 g smeđeg šećera
- 3 čena belog luka (sitno seckana)
- 2 kašike tamnog soja sosa (može i više, po ukusu)
- 1.5 dl pilećeg bujona
- kašičica rendanog đumbira (ili đumbira u prahu)
- so, biber i čili prah po ukusu
Opciono za ukrašavanje
- Susam
- Sitno seckani listovi mladog crnog luka
Priprema
Piletinu iseckati na trakice ili kockice (tj. na veličinu zalogaja) i svaki komad dobro uvaljati u kukuruzni skrob. Polako odlagati parče po parče u zagrejano ulje pazeći da se ne dodiruju. Posle 5 minuta okrenuti komade da se isprže i sa druge strane. Biće lepo žućkasti i vrlo hrskavi. Izvadite i ostavite sa strane. Možda ćete morati da sve radite iz dve ture, u zavisnosti od veličine posude.
Kada ste ispržili svu piletinu, spremićemo slatko-kiseli sos. U posudi gde ste pržili piletinu ostavite malo ulja sa skrobom (pomoći će da se sos zgusne) i dodajte sve sastojke za slatko-kiseli sos. Dobro promešajte i pustite da lagano krčka. Kada počne da se zgrušnjava, vratite piletinu, dobro promešajte i krčkajte još koji minut da se slatko-kisela piletina lepo sjedini.
Odmah sipajte na tanjir, i pospite susamom i tankim kolutićima listića mladog crnog luka.
Slatko-kisela piletina se servira sa kineskim nudlama ili sa prženim pirinčem (kao što je kod mene na slici).
Оставите одговор