Punjena jaja (Deviled eggs)

Šta jesti trećeg dana Uskrsa kada je ostalo još 1367 kuvanih jaja? Brzo predjelo, užina ili večera. Punjena jaja su izvorno nastala u Andaluziji (sa potpuno drugačijim začinima) a verzija koja je trenutno aktuelna dolazi iz viktorijanske Engleske pod nazivom „Deviled eggs“ (deviled označava jako začinjeno jelo).

Sastojci (za 6 jaja)

Sastojci za punjena jaja
  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 50 ml majoneza
  • kašičica senfa
  • kašičica sirćeta
  • so po ukusu
  • sveže mleveni crni biber (ili mešavina bibera) po ukusu
  • kašičica aleve paprike
  • malo tucane paprike (za ukrašavanje)

Težina

Jednostavno (vrlo)

Vreme za pripremu

20 minuta (sa kuvanjem jaja)

Postupak

Deviled eggs

Kuvana jaja (tvrdo kuvana – 12 minuta) isecite uzduž na pola. Iz svakog izvadite žumance. Žumanca stavite u posudu, izgnječite viljuškom i dodajte ostale sastojke. Lepo sjedinite u uniformnu masu. Masom napunite kesu ili špric za ukrašavanje i nafilujte polovine belanaca (ako nemate kesu ili špric, možete i kašičicom).

Punjena jaja pospite alevom ili tucanom paprikom ili sveže mlevenim biberom, po ukusu.

Naravno, sa filom se može uveliko eksperimentisati – pržena slaninica, kiseli krastavčići ili sardine…. Ko šta voli


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *