Pileća supa (i 1 tajni sastojak)

Pileća supa je nezaobilazan deo nedeljnog ručka. Iako često nemamo vremena da je spremamo, pa pribegavamo supama iz kesice, spremiti supu zaista nije ni teško ni komplikovano.

Može se praviti od bilo kog pilećeg mesa. Ako želite masnu supu (kao ja) koristite „najgori“ deo pileta – leđa. Možete i „zadnju četvrtinu“ a za malo manje masnu supu – pileće grudi.

Od povrća se koristi „zelen za supu“ – kombinacija šargarepe i paškanata. Ja ponekada dodam i malo korena celera umesto paškanata, posebno ako je manje masna supa.

Dve zanimljivosti kada je pileća supa u pitanju:

  • Ovo je jedino jelo gde koristim „suvi začin“ – Vegetu ili Začin C. Nekako mi ima bolji ukus nego kada stavim so. Inače, bežim od suvog začina.
  • Naučno je dokazano, ono što je odavno u narodu poznato – da je pileća supa lekovita. Pileća supa sadrži u sebi cistein – antioksidans koji pomaže u ublažavanju simptoma prehlade.

Pileća supa – sastojci

Pileća supa - sastojci
  • 1 kg pilećeg mesa (leđa, zadnja četvrtina, grudi, može i celo pile ako pravite veću količinu)
  • Veza zeleni za supu (3-4 šargarepe i 2-3 paškanata)
  • Srednja glavica crnog luka
  • Veza peršuna
  • Suvi začin (Vegeta ili Začin C)
  • Domaći ili kupovni rezanci (ako ne pravite sa knedlama)

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

oko 2 sata

Priprema

Oprati piletinu pod mlazom hladne vode i staviti u veliki lonac (3+ litara). Naliti lonac vodom do 3/4. Staviti da se lagano kuva na sredenje tihoj vatri.

Luk očistiti od spoljnih listova i preseći na pola. U luk ubosti čačkalice da drže slojeve na mestu, tj. da se ne bi raspao za vreme kuvanja. Na suvom tiganju zapržiti polovine. Ovo je tajni sastojak koji daje lep ukus. Polovine (sa sve čačkalicama) ubaciti u lonac čim provri voda sa mesom.

PIleća supa - tajni sastojak

Za to vreme, dok se kuva meso, očistiti povrće i iseckati ga po želji:

  • Sitne kockice (moj izbor)
  • Kolutići (većina mama i baka)
  • Veliki komadi, pa sam u tanjiru biraš kako ćeš da seckaš (začuđujuće kolio često ljudi hoće ovakvu supu :))

Kada je piletina skuvana više od pola (oko pola sata krčanja), izvadite je iz lonca i ostavite da se prohladi. U lonac dodati iseckano povrće i poklopiti.

Ohlađenu piletinu očistite od kože i kostiju, iscepkajte na sitne komadiće i vratite u lonac.

Sada dodajte začine po ukusu, ali za početak malo manje nego što mislite da treba, supa je sjajna za kasnije dodavanje začina, a niko ne voli preslanu supu. Posle pola sata (povrće je sada upilo začine) ponovo probajte supu i dodajte ostatak začina po potrebi.

Pileća supa - priprema

Kada je pileća supa gotova (oko sat i po kuvanja), izvadite zaprženi luk, dodajte sitno seckani peršun i rezance po ukusu. Kuvajte još oko 5 minuta u polupokrivenom loncu.

Kako je ovo jako puno supe (za cca 12 osoba), ako spremate supu sa knedlama, prebacite količinu koju ćete servirati taj dan u manji lonac i tamo kuvajte knedle. Pileća supa sa rezancima se može podgrevati, knedle ne bih savetovao.

Pileća supa

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *