Knedle od griza (oko 20 komada)

Knedle u supi su mi oduvek bile izvor frustracije. Ili se raspadaju ili su tvrde… Napokon sam našao recept koji uspeva, ako ne iz prve, ono sigurno iz druge.

Sastojci za knedle

Knedle sastojci Knedle od griza (oko 20 komada)
  • 1 jaje (veličine L)
  • 4 ravne kašike griza
  • pola kašičice soli
  • kašičica ulja

Težina

Srednje teško

Vreme za pripremu

5 minuta za pripremu testa

10 minuta „odmaranja“ testa

Priprema

Razdvojiti belance i žumance. Belance penasto umutiti, da ima tzv. „soft peaks“, ili da podseća na sapunicu za kupanje 🙂

Knedle priprema 2 Knedle od griza (oko 20 komada)

U belance lagano umešati žumance (lagano da se sjedine), ulje i so.

I… Sada dolazi „tricky“ part. Dodajte 4 ravne kašike griza. Griz dodajete kašiku po kašiku, a između dodavanja izjednačite smesu. U zavisnosti od veličine jajeta, možda će vam trebati još pola kašike. Nikako više, jer će knedle biti tvrde. Možda će prilikom prvog pravljenja biti malo tvrđe (ralno, zavisi od veličine jajeta i veličine kašike), ali brzo ćete uhvatiti količinu griza. U videu ispod možete videti kako treba da izgleda gustina smese kada se napravi.

Ostavite testo da „odmori“ desetak minuta i da griz upije tečnost. Ja knedle vadim kafenom kašičicom, i to tako što lagano odvojim količinu smese i povučem uz stranicu posude da se blago „urola“, kao na slici:

Knedle priprema Knedle od griza (oko 20 komada)

Supa treba da vrlo lagano vri kada počnete da ubacujete smesu. Pre nego što počnete da dodajete smesu u supu, kašičicu držite kratko u supi da se zagreje i namasti, kako bi testo lakše spalo sa nje. Kašičicu uronite u supu, sačekate 5 sekundi i lagano otresete knedlu sa nje. Posle toga možete dodavati knedle bez toga. Meni se desi da se nakupi testa na kašičici, pa je posle nekoliko knedli operem, ponovo zagrejem i namastim pa nastavim dalje.

Kada dodate svu smesu, poklopite lonac sa supom i kuvajte 5-10 minuta. I, knedle su uspele!


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *