Portuglaske korpice (Pastel de nata) – broj 1 kolač na svetu

Ko nije bio u Portugalu, možda i nije čuo za Pastel de nata, ali ko jeste, sigurno ih pamti. Ovaj kolač se nalazi u svakoj Top 10 listi slatkiša. Lisnate korpice sa kremom od jaja se spremaju izuetno brzo i jednostavno.

Težina

Srednje teško

Vreme pripreme

30 minuta

15 minuta u rerni

Pastel de nata – Sastojci

  • 300 g svežeg lisnatog testa
  • Mleveni cimet za posipanje (opciono)

Za krem od jaja

  • 40 g brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 350 ml mleka
  • 265 g šećera
  • 80 ml vode
  • 6 žumanaca (L jaja)
  • 5 ml ekstrakta vanile
  • 1 štapić cimeta
  • Kora od jednog limuna (oljuštena na trakice)
Pastel de nata - sastojci

Priprema

Krem za pastel de nata

Reč nata u imenu pastel de nata u prevodu sa portugalskog znači „krem“. I zaista, 90% ovog kolača čini krem, ostalih 10% je visoka temperatura pečenja.

Sam krem se pravi iz dva dela – bešamel sosa (da, onaj sos koji se korist i za lazanje) sa žumancima i sirupa od šećera sa limunom i cimetom. Obe komponente možete spremiti istovremeno jer sirup ne zahteva mešanje.

Sirup

U dublju šerpicu sipati vodu, šećer, ekstrakt vanile, cimet i koru limuna. Dobro promešati da se šećer što više rastopi. Na laganoj vatri, bez mešanja, ostaviti da dostigne 100°C. Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi

Pastel de nata - sirup

Bešamel sos

U dublju šerpicu dobro pomešati so, brašno i mleko.Staviti na tihu vatru i uz stalno mešanje napraviti gusti (ali još uvek tečni) bešamel sos. Kada se ohladi, umešati žumanca.

Pastel de nata - bešamel sos

Na kraju u bešamel sos sa jajima dodati i sirup (iz koga ste izvadili koru limuna i štapić cimeta) i dobro umutiti.

Krem procediti (obavezno, da se eliminišu grudvice) u posudu iz koje je lako sipati u korpice.

Korpice za pastel de nata

Korpice se prave od lisnatog testa, pa ako znate i želite možete sami da ga napravite.

Ja korisitm testo iz Lidla. Jedini problem je što njihovo pakovanje ima samo 275 g i malo budu kraće i tanje korpice. Rešenje je možda jedno i po pakovanje, pa možda i to da probate.

Iseći testo na dva dela (duž kraće stranice) i složiti jedno na drugo. Ako koristite 1,5 pakovanje, onda sva tri dela složiti jedno na drugo i proći

oklagijom da se spoji. Čvrsto smotajte ovako pripremljeno lisnato testo u rolat po dužoj stranici. Iseći rolat na 12 delova (na pola, pa svaku polovinu na pola, pa četvrtine na tri dela).

Pastel de nata priprema testa Portuglaske korpice (Pastel de nata) - broj 1 kolač na svetu

Palcem napraviti udubljenje u sredini svakog dela, i polako prstima razvlačiti u krug odatle. Na taj način će se napraviti potreban način slaganja testa – radijalno, od sredine ka ivicama. Ako ostavite naslagano testo kao za pogačice (recimo sečenjem testa u krug), ono će da naraste naviše i ništa od korpica.

Pleh za projice podmazati (kažu da je najbolje svinjskom mašću, što i ja koristim, a vi možete korititi i puter ili margarin). Ubaciti razvučeno testo i lagano pritisnuti da zauzme oblik modle. Idealno bi bilo da testo viri par milimetara iznad kalupa, ali ja sa 275 g od jednog pakovanja ne mogu to da postignem (što se vidi i na slici).

Pastel de nata - korpice

Sipati krem u korpice, ostaviti nekih 3 mm do vrha da se ne bi prelio prilikom pečenja.

Pastel de nata – pečenje

Kao što sam rekao, pečenje je jako bitno kada je u pitanju pastel de nata. Korpice se peku na 290°C, što većina rerni ne može da izvede. Zato rernu zagrejte najviše što može (moja ide do 275°C).

Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite 12-15 minuta. Kada se pojave crne fleke na površini (zaštitni znak pastel de nata), to je najbolji znak da izvadite pleh iz rerne.

Pastel de nata serviranje Portuglaske korpice (Pastel de nata) - broj 1 kolač na svetu

Po želji, možete posuti mlevenim cimetom (sam ili pomešan sa prah šečerom). Fado muzika i portugalsko vino je opciono 🙂


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *