Fokača (foccacia) ima dve mane – mora da se planira unapred i nikada je nema dovoljno. Za one koji ne znaju, fokača je vrsta hleba sa začinima, poreklom iz Ligurije, koji je izuzetno popularan u Italiji, do te granice da postoje posebne prodavnice/pekare koje se zovu focacceria-e koje prodaju samo fokaču u različitim oblicima. Ako ste u Milanu, obavezno svratite u La Foccaceria, imaju najbolju ligursku fokaču van Ligurije.
Klasična fokača se ukrašava ruzmarinom, ali može se koristiti i parmezan, kurkuma, bosiljak, sušeni paradajz čak i tanko sečeni krompir ili crni luk.
Pravi se izuzetno jednostavno, zahteva samo 5 sastojaka ali se razlikuje od ostalih hlebova jer testo stoji u frižideru između 18 i 72 sata.
Težina
Jednostavno
Vreme pripreme
10 minuta za spemanje testa
18-72 sata u frižideru
2-3 sata na sobnoj temperaturi
30 minuta pečenja
Sastojci
- 500 g brašna (italijansko 00 brašno, brašno za picu ili T500)
- 10 g suvog instant kvasca
- 450 ml mlake vode (temperature oko 50 °C)
- maslinovo ulje
- so po ukusu
- Nešto za ukrašavanje (opciono)
Priprema
U dublju posudu prosejati 500 g brašna i dodati suvi instant kvasac i so. E sad, što se tiče tog brašna… Idealno bi bilo da se koristi italijansko 00 (zero-zero) brašno, kod nas ga još zovu i brašno za picu. Ono što može da ga skoro u potpunosti zameni je naše T500 brašno. Nećete videti razliku, skoro sigurno, ali je bolje ako se koristi 00.
Suve sastojke promešati da se dobro rasporede. U sredini napraviti udubljenje i sipati mlaku vodu. Voda treba da bude nešto iznad 45 °C, tj. treba da se oseti da je topla na koži. Nemojte preći 55 °C jer možete ubiti kvasac (to je baš toplo na koži, ali ne i previše vrelo, vrelo je 60+).
Spatulom dobro promešati da se sve sjedini i da se napravi lepljivo testo koje ne može da zadrži oblik. Testo za fokaču se ne mesi, samo se sjedini i kao takvo se koristi.
Premazati površinu testa maslinovim uljem da se ne bi osušilo i posudu dobro zatvoriti samolepljivom folijom ili poklopcem od posude (ako, jelte imate takvu posudu). Posudu ostaviti u frižideru i zaboraviti je tamo ceo dan 🙂
Posudu izvadite par sati pre pečenja, testo bi trebalo da je naraslo skoro 3x.
Spatulom odlepite ivice testa od posude i testo će trenutno splasnuti na količinu nešto veću od one kada ste ga zamesili. Ne brinite, tako treba.
Posudu 30×25 cm dobro nauljiti maslinovim uljem ili postaviti papirom za pečenje pa njega malo manje nauljiti, i u nju istresti testo i samo ga grubo razvući i ostaviti na sobnoj temeperaturi 2-3 sata.
Kada fokača lepo odstoji, uključite rernu na 210 °C, i dovršitefokaču. Razvucite malo testo da popuni posudu, nema potrebe da se medsi.
Na površinu testa sipajte malo (opet!) maslinovog ulja, i dodajte sastojke za ukrašavanje. Ja obično koristim kombinaciju rendanog parmezana ili Grana Padano sira, svežeg ruzmarina i soli, ali može da se stavi i crni luk, tanko sečen krompir (kao za čips), paradajz sušen na suncu, origano ili šta god vam padne na pamet.
I posle toga ide zaštitni znak fokače – pravljenje rupica. Doslovno sa svih deset prstiju napravite puno udubljenja – gurnite prste u testo do dna posude. Videćete kako se na površini pojavljuju veliki mehurovi. Vreme je za pečenje.
Fokača se peče oko pola sata na 200-210 °C, ili dok ne dobije zlatnu boju kore i ona ne postane hrskava. Izvadite fokaču iz posude i ostavite da se ohladi.
Secite na velike komade koje možete jesti samostalno ili uz neko suvo meso (mortadelu, bresaolu ili dimljene pileće ili ćureće grudi) i iseckan sir i kapreze salatu. Možete parčiće i preseći popreko i napraviti odličan sendvič. Na vama je samo da uživate. Ne zaboravite belo vino. Posle može i Tiramisu.
Оставите одговор