Bosanski lokum

Obrukah se ja prošle godine u Novom Pazaru, kada mi ponudiše da probam lokum. Mrtav ‘ladan pomislih (a i rekoh nešto u tom smislu) na ratluk (iliti rahat lokum). Međutim… Ono što sam dobio znatno prevazilazi ono što sam očekivao. Kao prvo nikakve veze sa ratlukom nema, Kao drugo, veoma ukusno, slatko i zarazno. Dakle, predstavljam vam Bosanski lokum.

Sastojci:

  • 250g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 1/2kg brašna (mekog, Tip-400)
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike prah šećera
  • 100g prah šećera (da se uvaljaju gotovi lokumi)

Težina:

Jednostavno

Postupak:

Mikserom se dobro umeša maslac, ulje, i šećer. Dodavati lagano brašno i mutiti sporo. Kad se potroši svo brašno i napravi glatko testo, istresti ga na radnu površinu i još malo umesiti. Testo je dovoljno masno da ne treba da se posipa površina. Ako se ipak lepi, posuti malo brašna. Napraviti 8 kuglica od ovog testa. Svaku kuglicu lagano rukama razvući u valjak prečnika oko 1.5-2 cm (dužine koliko treba, jel’te).

Kada dobijete osam dugačkih valjaka, seckate komade dužine 4-5 cm. Lokume poređati na pleh koji ste obložili hartijom za pečenje.

lokum

Lokumi se ne peku, već se samo suše u rerni. Ako imate običnu rernu, lokumi treba da se suše na 130°C oko 90 minuta, a ako imate sa ventilatorom, gotovi su posle oko 75 minuta. Ono što je bitno je da ne treba da požute/porumene.

Izvadite ih iz rerne, ostavite da se malo prohlade, i uvaljajte ih u prah šećer. Čuvajte ih u kutiji sa poklopcem. Ono što je interesantno je da što duže stoje to su bolji. Dakle, probajte da ih ne pojedete sve dok su mlaki, jer će za par dana biti još ukusniji.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *