Videh ovaj recept na Instagramu, u kratkom videu i zaljubih se na prvi pogled. Šta ću, takav sam, emotivac. 🙂 LJubav je bila obostrana, pa reših da objavim recept ovde.
Iako izgleda nenormalno komplikovano, u stvari je prilično jednostavno, nema nikakvih kritičnih stavki, sem što je potrebno da imate kalup za kuglof (silikonski ili metalni). Mada, možda može i da se ređa u đuveč ili neki drugi dublji sud.
Sastojci:
- 500g mesnate slanine, isečene na mašini
- 8 jaja
- 500g piletine (kuvane ili grilovane)
- 200g rendanog kačkavalja
- 2dl neutralne pavlake za kuvanje
- so i biber po ukusu
Težina
Jednostavno
Postupak
Namastiti kalup za kuglof (kao što rekoh, verovatno može i neka običnija posuda – npr. đuveč) i najpre ga obložiti slaninom, jer će to da se vidi kada skinete kalup. Slanina treba da bude „Adidas“ da bude prošarana mesom i slaninom. Ja sam ovde (prvi put) obložio samo spoljnu stranu, ali savetujem da obložite i unutrašnju, oko centralnog stuba, noje obavezno, ali će imati veću čvrstinu.
JA samo ovde koristio piletinu koju sam skuvao u supi, i izvadio je čim je pustila masnoću i ukus, tako da je polu-kuvana. Piletinu iseckati na kockice veličine 1x1cm (naravno, otprilike, nemojte meriti lenjirom).
Jaja dobro ulupati i dodati u njih pavlaku za kuvanje, so i biber (možete isprobavti i različite druge začine – to je na vama).
Na slaninu staviti kockice piletine, pa na nju kačkavalj i zaliti jajima (po trećinu od svega).
Zatim staviti novi sloj slanine.
Ponovo naređati piletinu, rendani sir i jajai tako još dva puta još dva puta (ili koliko već imate svega).
Pokriti još jednom sa ostatkom slanine. i dobro ušuškati. Kuglof je sada spreman za pečenje.
Staviti u rernu zagrejanu na 200°C. Peći oko sat vremena. Da li je sve lepo pečeno možete proveriti tako što blago nožem odvojite kuglof od srednjeg dela kalupa, i ako se ne slije tečnost u tako nastali prostor, znači da su se jaja i pavlaka skuvali. Servirati toplo, odlično ide uz krompir pire.
Оставите одговор