Slani kuglof sa slaninom i piletinom

Videh ovaj recept na Instagramu, u kratkom videu i zaljubih se na prvi pogled. Šta ću, takav sam, emotivac. 🙂 LJubav je bila obostrana, pa reših da objavim recept ovde.

Iako izgleda nenormalno komplikovano, u stvari je prilično jednostavno, nema nikakvih kritičnih stavki, sem što je potrebno da imate kalup za kuglof (silikonski ili metalni). Mada, možda može i da se ređa u đuveč ili neki drugi dublji sud.

Sastojci:

20180209_152606761_ios.jpg
  • 500g mesnate slanine, isečene na mašini
  • 8 jaja
  • 500g piletine (kuvane ili grilovane)
  • 200g rendanog kačkavalja
  • 2dl neutralne pavlake za kuvanje
  • so i biber po ukusu

 Težina

Jednostavno

Postupak

20180209_153144638_iOS

Namastiti kalup za kuglof (kao što rekoh, verovatno može i neka običnija posuda – npr. đuveč) i najpre ga obložiti slaninom, jer će to da se vidi kada skinete kalup. Slanina treba da bude „Adidas“ da bude prošarana mesom i slaninom. Ja sam ovde (prvi put) obložio samo spoljnu stranu, ali savetujem da obložite i unutrašnju, oko centralnog stuba, noje obavezno, ali će imati veću čvrstinu.

20180209_153314406_iOS

JA samo ovde koristio piletinu koju sam skuvao u supi, i izvadio je čim je pustila masnoću i ukus, tako da je polu-kuvana. Piletinu iseckati na kockice veličine 1x1cm (naravno, otprilike, nemojte meriti lenjirom).

Jaja dobro ulupati i dodati u njih pavlaku za kuvanje, so i biber (možete isprobavti i različite druge začine – to je na vama).

Na slaninu staviti kockice piletine, pa na nju kačkavalj i zaliti jajima (po trećinu od svega).

20180209_153353548_iOS

Zatim staviti novi sloj slanine.

Ponovo naređati piletinu, rendani sir i jajai tako još dva puta još dva puta (ili koliko već imate svega).

20180209_154016994_iOS

Pokriti još jednom sa ostatkom slanine. i dobro ušuškati. Kuglof je sada spreman za pečenje.

20180209_164412647_iOS

Staviti u rernu zagrejanu na 200°C. Peći oko sat vremena. Da li je sve lepo pečeno možete proveriti tako što blago nožem odvojite kuglof od srednjeg dela kalupa, i ako se ne slije tečnost u tako nastali prostor, znači da su se jaja i pavlaka skuvali. Servirati toplo, odlično ide uz krompir pire.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *