Potaž od povrća

Priznajem, podlegao sam fenseraju. Ali, šta da radim kada je ukusnoooooo? Za one koji ipak ne znaju šta je potaž, ukratko – skuva se povrće pa se štapnim mikserom sve to lepo samelje u ukusnu kašicu. Jeste, kao za bebe :). Potaž se može praviti od raznog povrća: karfiola, brokolija, šargarepe, bundeve, graška… Ovde ću opisati kako se pravi potaž od šargarepe, ali ću objasniti kako se prave i ostali. Sastojci su apsolutno proizvoljni, ja ću ovde staviti samo jedan primer, šta god imate u frižideru će biti dovoljno (jednom sam pravio i od smrznute mešavine za rusku salatu). Potaž se jede kao brunch ili večera, ali može da zameni i čorbicu u nekom laganijem ručku.

Sastojci

Sastojci za potaž od povrća
  • Četiri šargarepe
  • Jedan manji praziluk
  • Dva mlada crna luka (ili jedna manja glavica crnog luka)
  • 1-2 stabljike celera
  • 1 osrednji krompir
  • So, biber, beli luk (u granulama ili sveži)
  • Malo ulja za prženje (bilo kog, može i mast)
  • Malo pavlake za kuvanje (za ukrašavanje ili za razblaživanje)
  • Mešavina bibera u mlinu (za ukrašavanje)

Težina

Jednostavno

Postupak

Potaž -krčkanje

Postoji jedno pravilo kada se pravi potaž od povrća – ako raste nad zemljom ide u vruću vodu, ako raste pod zemljom ide u hladnu. Nije vam jasno? E pa ovako:

Ovo je sve opciono, uvek možete sve sastojke ubaciti u šerpu i krčkati. Međutim, neko mii je negde objasnio da je bolje spremati na ovaj način – krompir i šargarepa (rastu pod zemljom) se iseckaju i stave u šerpu sa hladnom vodom i onda se kuvaju. Brokoli, karfiol, bundeva i ostalo (raste nad zemljom) se spremaju tako što se dinstaju sa ostalim povrćem na malo ulja i zatim dolije proključala voda.

Elem, da krenemo ispočetka. Iseckati sve na sitne kockice, kružiće, trakice. Staviti krompir i šargarepu u šerpu, naliti vodom da ogrezne (voda da bude oko 1 cm iznad povrća) i staviti da se kuva. U drugoj šerpi zagrejati malo ulja i propržiti luk(ove) i celer da zamirišu i dobiju boju.

Kada se krompir i šargarepa skuvaju (cca 15 minuta), odliti malo vode (da se nivo vode spusti do povrća) i sve to izručiti u luk(ove). Dodati so i biber i krčkati još 5 minuta. Skloniti sa vatre.

E sad, da spremate sa karfiolom ili brokolijem, bilo bi malo drugačije. Kad luk dobije boju, u njega dodate povrće – usitnjene cvetove, kao i iseckane manje grančice (stablo ja ne stavljam, mada može i ono da se iseče na kockice), a u onoj prvoj šerpi bi bila samo voda (malo – oko 2 ili 3 dl). Ja u ovom slučaju ne stavljam krompir, samo uz šargarepu, ali i to je stvar ukusa. Kad povrće omekša (cca 15 minuta), doliti vrelu vodu (toliko da nivo vode bude u ravni sa povrćem), dodati so i biber i kuvati još 5 minuta. Skloniti sa vatre.

Potaž od brokolija - predlog za serviranje

U oba slučaja smo došli do poslednjeg koraka – miksovanje štapnim mikserom. Pasirati skuvano povrće par minuta dok se ne napravi ujednačena masa. Ako ste štedeli na vodi i potaž bude baš gust, možete dodati malo pavlake za kuvanje ili malo vrele vode dok pasirate.

Sipati u dublji tanjir i ukrasiti pavlakom za kuvanje i sa malo sveže samlevenog šarenog bibera ili svežeg peršuna. Primer za serviranje je na slici – potaž od brokolija.


Comments

Једно реаговање на “Potaž od povrća”

  1. olivera davidovska Avatar
    olivera davidovska

    pratite mi sovrseni recepti za rucek, dorucek, vecera

Оставите одговор на olivera davidovska Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *