Potaž od povrća

Priznajem, podlegao sam fenseraju. Ali, šta da radim kada je ukusnoooooo? Za one koji ipak ne znaju šta je potaž, ukratko – skuva se povrće pa se štapnim mikserom sve to lepo samelje u ukusnu kašicu. Jeste, kao za bebe :). Potaž se može praviti od raznog povrća: karfiola, brokolija, šargarepe, bundeve, graška… Ovde ću opisati kako se pravi potaž od šargarepe, ali ću objasniti kako se prave i ostali. Sastojci su apsolutno proizvoljni, ja ću ovde staviti samo jedan primer, šta god imate u frižideru će biti dovoljno (jednom sam pravio i od smrznute mešavine za rusku salatu). Potaž se jede kao brunch ili večera, ali može da zameni i čorbicu u nekom laganijem ručku.

Sastojci

Sastojci za potaž od povrća
  • Četiri šargarepe
  • Jedan manji praziluk
  • Dva mlada crna luka (ili jedna manja glavica crnog luka)
  • 1-2 stabljike celera
  • 1 osrednji krompir
  • So, biber, beli luk (u granulama ili sveži)
  • Malo ulja za prženje (bilo kog, može i mast)
  • Malo pavlake za kuvanje (za ukrašavanje ili za razblaživanje)
  • Mešavina bibera u mlinu (za ukrašavanje)

Težina

Jednostavno

Postupak

Potaž -krčkanje

Postoji jedno pravilo kada se pravi potaž od povrća – ako raste nad zemljom ide u vruću vodu, ako raste pod zemljom ide u hladnu. Nije vam jasno? E pa ovako:

Ovo je sve opciono, uvek možete sve sastojke ubaciti u šerpu i krčkati. Međutim, neko mii je negde objasnio da je bolje spremati na ovaj način – krompir i šargarepa (rastu pod zemljom) se iseckaju i stave u šerpu sa hladnom vodom i onda se kuvaju. Brokoli, karfiol, bundeva i ostalo (raste nad zemljom) se spremaju tako što se dinstaju sa ostalim povrćem na malo ulja i zatim dolije proključala voda.

Elem, da krenemo ispočetka. Iseckati sve na sitne kockice, kružiće, trakice. Staviti krompir i šargarepu u šerpu, naliti vodom da ogrezne (voda da bude oko 1 cm iznad povrća) i staviti da se kuva. U drugoj šerpi zagrejati malo ulja i propržiti luk(ove) i celer da zamirišu i dobiju boju.

Kada se krompir i šargarepa skuvaju (cca 15 minuta), odliti malo vode (da se nivo vode spusti do povrća) i sve to izručiti u luk(ove). Dodati so i biber i krčkati još 5 minuta. Skloniti sa vatre.

E sad, da spremate sa karfiolom ili brokolijem, bilo bi malo drugačije. Kad luk dobije boju, u njega dodate povrće – usitnjene cvetove, kao i iseckane manje grančice (stablo ja ne stavljam, mada može i ono da se iseče na kockice), a u onoj prvoj šerpi bi bila samo voda (malo – oko 2 ili 3 dl). Ja u ovom slučaju ne stavljam krompir, samo uz šargarepu, ali i to je stvar ukusa. Kad povrće omekša (cca 15 minuta), doliti vrelu vodu (toliko da nivo vode bude u ravni sa povrćem), dodati so i biber i kuvati još 5 minuta. Skloniti sa vatre.

Potaž od brokolija - predlog za serviranje

U oba slučaja smo došli do poslednjeg koraka – miksovanje štapnim mikserom. Pasirati skuvano povrće par minuta dok se ne napravi ujednačena masa. Ako ste štedeli na vodi i potaž bude baš gust, možete dodati malo pavlake za kuvanje ili malo vrele vode dok pasirate.

Sipati u dublji tanjir i ukrasiti pavlakom za kuvanje i sa malo sveže samlevenog šarenog bibera ili svežeg peršuna. Primer za serviranje je na slici – potaž od brokolija.


Comments

Једно реаговање на “Potaž od povrća”

  1. olivera davidovska Avatar
    olivera davidovska

    pratite mi sovrseni recepti za rucek, dorucek, vecera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *