Jakisoba (焼きそば)

E, niste znali da znam i japansku hranu da spremam… 🙂 Kada se kaže japanska kuhinja, odmah se pomisli na suši. Međutim, Japanci imaju jako dobra jela sa testeninama i egzotičnim sosevima. Jakisoba je jedan od primera takvog jela. Doslovni prevod naziva je „pržene nudle“. U osnovi, recept je jednostavan, izdvajaju ga samo heljdine nudle (soba) i jakisoba sos. Nudle se mogu zameniti ramen nudlama a sos se jednostavno pravi (uz male izmene). Takođe, ako zamenite meso i sos od ostriga (koje verovatno i nemate) možete dobiti vegetarijansku verziju.

Sastojci (za tri osobe)

Za sos

20201018 144942 Jakisoba (焼きそば)
  • 120 ml Worchestershire sosa
  • 40 ml kečapa
  • 20 ml soja sosa
  • 10 g (dve kašičice belog šećera)
  • 40 ml sosa od ostriga (e tu je problem, ali može se zameniti medom i soja sosom po 20 ml ili u potpunosti slatkim soja sosom )

Za jelo

20201018 160925 Jakisoba (焼きそば)
  • 300 g mesa (pileće, juneće, svinjsko) – može i dimljeni tofu za vegetarijansku verziju
  • pola srednje glavice kupusa
  • 2 srednje šargarepe
  • 2 babure ili obične paprike (preporučuje se da budu crvene, da dodaju boju jelu)
  • Veza mladog luka (zaboravio da stavim kada sam slikao, pa nedostaje na slici)
  • Manji praziluk (jedna od ove dve vrste luka, ako je trenutno nemate, se može zameniti glavicom crnog luka ili srebrnjaka)
  • 300 g Soba nudli (retko se nalaze – mogu ih zameniti kovrdžave instant nudle – Wai Wai ili Indomie)

Težina

Jednostavno

Postupak

20201018 165644 Jakisoba (焼きそば)

Za jakisoba sos izmešajte dobro sve navedene sastojke i ostavite pola sata u frižider.

Svo povrće iseckajte na trakice i stavite u duboku posudu sa poklopcem i na srednjoj vatri popariti 15 minuta (bez dodavanja vode ili masnoće) dok ne omekša i prepolovi zapreminu.

U duboku šerpu ili vok (ja imam vok 🙂 ) zagrejati malo masnoće i propržiti meso, takođe isečeno na trake. Azijska kuhinja uvek radi na jakom otvorenom plamenu ali vi ako želite drugačije možete lagano da ga pržite.

Kada je meso pri kraju, dodajte izdinstano povrće (ocedite višak tečnosti iz njega) dobro promešajte i dodajte jakisoba sos. Krčkajte još 5 minuta.

20201018 171043 Jakisoba (焼きそば)

U međuvremenu, skuvajte nudle po uputstvu sa pakovanja (obično se stave u kipuću vodu i kuvaju 3 – 5 minuta) i ocedite ih dobro. Pomešajte nudle sa gotovim povrćem i mesom i služite odmah.

Ako želite da bude sve usklađeno, preporučujem ovaj redosled:

  • Prvo stavite povrće (kuva se 15 minuta)
  • 5 minuta kasnije stavite meso (prži se 10 minuta)
  • Spojite meso i povrće, ostavite na tihoj vatri i stavite vodu za nudle.
  • Kada provri voda dodajte nudle.
  • Kada su nudle spremne (cca 7 minuta sa zagrevanjem vode) dodajte povrću i mesu i promešajte


Comments

Једно реаговање на “Jakisoba (焼きそば)”

  1. Stojan Avatar

    Deluje ukusno.
    Moraću da probam da namestim!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *