Savršen biftek iz tiganja

Biftek je najukusniji deo junetine (ili teletine) i ujedno najskuplji. Kad ga naručite u restoranu, izaći će vas puno, a najgore od svega je što ga obično izmasakriraju marinadim, sosevima i načinom sečenja. Zato sam rešio da naučim da ga pravim sam, kod kuće na livenom gril tiganju. Dakle, juneći biftek bez filozofije i maltretiranja.

Sastojci

Biftek, pripremljen za pečenje

Sastojci:

  • 200-300g bifteka (sečen na 2,5 cm)
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu

Priprema

Biftek se seče na 2,5 cm visine. Ukoliko je teleći, onda možete i malo da ga isečete ukoso, da bi imao veću površinu i da bi mogao da dostigne ovih 2,5 cm a da ne izgleda „štrkljavo“.Znači, isečete biftek, nađete mu lepšu stranu (čisto zbog prezentacije) i tu stranu ostavite gore i izdašno posolite i pobiberite. Ostavite pola sata da dostigne sobnu temperaturu. I to je to što se pripreme tiče.

Težina

Srednje teško

Postupak

Ovaj postupak je za medium rare biftek, za rare ili medium malo skratite/produžite vreme (recimo +/- 20 sekundi), ostale nivoe ne volim, pa nisam ni probao.

Dobro zagrejte liveni tiganj (može i običan, ali će rezultati biti malo lošiji). Kada kažem dobro, mislim zagrejre ga da baš, baš bude vreo. Liveni tiganj dobro drži toplotu i neće se naglo ohladiti kada spustite meso na njega (aluminijumski će malo „štucnuti“ tu, ali šta da se radi). Istovremeno, zagrejte rernu na 200°C i spremite tanak pleh (ja koristim dno kalupa za torte, znate onaj kome se skidaju stranice) ili ostavite pleh u rerni da se zagreje.

Spustite prvo „lepu“ (začinjenu) stranu na tiganj. Pecite tačno (doslovno koristim štopericu) 2,5 minuta. Ne plašite se da ćete ga spržiti, ne dirajte ga za to vreme uopšte, najbolje je da se udaljite od šporeta. Takođe, nemojte stavljati nikada više od dva komada u tiganj, pogotovo ne tako da se dodiruju.

Uhvatite biftek nežno mašicama sa strane (ne odozgo i odozdo) i stavite drugu stranu na tiganj, ponovo na 2,5 minuta. Kada završite i drugu stranu prebacite biftek na pleh obložen papirom i stavite ga u rernu na tačno 3 minuta.

Izvadite biftek iz rerne, prebacite na tanjir, lepšom stranom na gore i ne dirajte ga najmanje 5 minuta. Ovo „odmaranje“ razlikuje krvavi od onog koji nije. Znači, da li je biftek krvav ili ne zavisi od vremena koliko je odmarao, a ne od od nivoa pečenosti (osim ako ga, naravno, ne ubijete načisto „well done“ pečenjem).

Ako se odmara samo 5 minuta, kada presečete biftek koji je pečen medium rare ili kraće, on će pustiti sok, ako želite da ne bude krvav, mora da stoji 15 minuta.

Medium rare biftek isečen vertikalno.

Posle odmaranja dodajte garnirung. Postoji stav da se biftek ne „kvari“ krompirom, ali ja volim da ga serviram na rukoli uz hrskavi aromatični krompir. Nemojte kvariti biftek sosovima, pogotovo ne „BBQ“ ili sličnim čudovištima. Uživajte u odličnom ukusu mesa, onako kako ono zaslužuje.

Probajte i ove recepte
Čili kon karne

Ono što Ameri nazivaju čilijem, u ostatku sveta se zove Chilli con carne. Ako bih morao da pojednostavim opis, onda bih rekao da je u pitanju bolonjeze sos sa meksičkim Read more

Lazanje bolonjeze

Ne znam šta je to sa Italijanima i testom ali nema im ravnih kada treba da naprave jelo od malo jaja i brašna. Lazanje predstavljaju (po meni) najukusnija ali i Read more

Potaž od povrća

Potaž se može praviti od raznog povrća: karfiola, brokolija, šargarepe, bundeve, graška... Opisaću kako se pravi potaž od šargarepe, ali ću objasniti kako se prave i ostali.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.