Domaće švedske ćufte (swedish meatballs)

Nisam ljubitelj švedskog minimalizma kada je nameštaj u pitanju, i nisam išao u IKEA-u barem 20 godina. Ali taj poslednji put sam bio oduševljen ćuftama iz IKEA restorana. Nisu mi pale na pamet sve dok me koleginica nije pitala da li imam neki recept. Obično objavim recept posle minimum dva pravljenja, ali je toliko dobro ispalo, da rizikujem i objavljujem posle jednog.

Sastojci

Sastojci za švedske ćufte

Za ćufte

  • 2 parčeta belog tost hleba
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića (sveže narendanog) 
  • 1/4 kašičice pimenta (ili ako nemate možete zameniti kombinacijom pola cimeta, pola karanfilića)
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 3/4 kašičice soli
  • ulje za prženje

Za sos

  • 40g putera (zaboravio sam da ga slikam)
  • 30g brašna
  • 1/2 l junećeg bujona
  • 125 ml kisele pavlake

Težina

Srednje teško

Postupak

Ćufte

Odseći koricu sa stranica tost hleba i iseći ga na sitne kockice. Narendati (ili baš sitno iseckati u secku) luk, dodati (sa sve tečnošću) u hleb, promešati dobro rukama i ostaviti da se hleb natopi sokom od luka.

Pomešati sve sastojke (osim ulja) dobro rukama i ostaviti u frižideru oko sat vremena.

Od smese praviti kuglice prečnika 2-3 cm (ja volim da zahvatim smesu kašikom za sladoled, pa budu sve iste veličine). Potrudite se da ih dobro pritisnete, jer su vrlo mekane, da se ne bi raspale prilikom prženja. Meni tu pomaže kašika za sladoled jer dobro pritisnem smesu u nju pre nego što počnem da je oblikujem dlanovima.

Kada napravite (oko 20) ćufti, zagrejte na srednjoj vatri ulje (toliko da pokrije dno posude). Pržite jednu pa drugu stranu par minuta (recimo oko 5 minuta ukupno), bitno je da ne budu potpuno pržene (malo žive u sredini) jer će se dodatno krčkati još desetak minuta u sosu. Odvojite ćufte na tanjir obložen ubrusom da upije masnoću.

Švedske ćufte - priprema

Sos

Ostaviti malo masnoće od prženja i ako hoćete sitne delove mesa i luka koji su ostali u posudi, staviti puter i pustiti da se otopi. Dodati brašno uz stalno mešanje. Dok mešate dodati i trećinu bujona. Promešati dok se ne ujednači i počne da se zgrušnjava. Čim se sos zgruša, dodati i drugu trećinu bujona.

Kada se stegne i drugi put, dodati ostatak bujona, ujednačiti sos, sačekati da počne da se zgrušnjava i tada dodati ispržene ćufte. Poklopiti i krčkati desetak minuta.

Pred kraj dodati kiselu pavlaku i dobro promešati sos, pa ostaviti da se krčka još dva-tri minuta dok se ne ujednači.

Preneti ćufte u tanjir i izdašno preliti sosom. Služiti sa krompir pireom ili grilovanim povrćem.

Švedske ćufte sa krompir pireom


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *