Domaći majonez (od samo 6 sastojaka koje uvek imate u kući)

Danas je 31. decembar, što znači da sam juče pravio rusku salatu. I ne, neću pisati recept za rusku salatu, već za domaći majonez (koji ide u rusku salatu :)). Već par godina pravim domaći majonez za rusku (i sve ostale salate koje zahtevaju majonez, npr – Cezar), jer ima lepši ukus, a mogu i da podesim gustinu da salata bude baš čvrsta. Recept je izuzetno jednostavan, za domaći majonez je potrebno samo 6 sastojaka koje svi imamo u kući.

Inače, ako hoćete da nešto naučite o ruskoj salati (npr. da je izmislio Belgijanac na privremenom radu u Rusiji) ima dosta tekstova o tome.

Sastojci

Sastojci za domaći majonez
  • 400ml ulja
  • 6 žumanaca,
  • jedan isceđen limun (veći), ili malo sirćeta (odaberite po želji)
  • 2 kašičice šećera,
  • kašičica soli
  • 2 baš pune kašičice senfa.

Težina

Vrlo jednostavno

Domaći majonez – priprema

Za pripremu vam je potrebna visoka posuda (npr menzura od 1 l) a možete da mutite i direktno u tegli (minimalna veličina je ona srednja – 850 ml). Takođe, trebaće vam mikser. Može običan, ali ja više volim štapni, brže daje rezultate.

U posudu/teglu sipajte sve sem ulja. Lagano promešajte mikserom da se ujednači (30ak sekundi). Sipajte oko 50 ml ulja i miksajte na najvećoj brzini. Kada se ulje bude emulzifiralo (dobije prepoznatljivu beličastu boju), nastavite da miksate dodavajući ostatak ulja u stalnom tankom mlazu.

Kada potrošite svo ulje, nastavite da miksujete još par minuta dok ne dobijete željenu gustinu. Ako vam je domaći majonez suviše gust za vaš ukus (kao da to može da se desi, ‘elda?) dodajte još malo soka od limuna/sirćeta.

Ako ste domaći majonez mutili u tegli, samo stavite poklopac i to je to. Ovu količinu možete, naravno prepoloviti ako pravite domaći majonez za nešto drugo a ne za salatu, jer nije preporučljivo da se dugo čuva. A čuva se u frižideru, maksimalno 5 dana (poželjno da se potroši za 3).

Ako imate domaća, žuta jaja, majonez će imati fenomenalnu žutu boju, baš kao na slici.

Ja koristim suncokretovo ulje, međutim, možete i pomešati sa maslinovim, ali ne preterujte, zna da postane jak i „ljut“, maksimalno 1/4 ulja neka bude maslinovo.

Priprema - domaći majonez

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *