Bomba za kupanje

Unapred da najavim – ovaj recept nije za jelo 🙂 Znate šta je bomba za kupanje? To je smeša sastojaka koji su dobri za vašu kožu sa pomoćnim materijama, komprimovana u neki oblik (najčešće kuglu) koju kada ubacite u kadu s vodom rastopi se kao šumeća tableta. Imate ih u drogerijama, ili u najpoznatijoj radnji koja proizvodi ovakve stvari – Lush.

Iza cele priče stoji malo hemije. Korisne stvari (ulja i magnezijumska so) se mešaju sa dve supstance koje u dodiru sa vodom proizvode fizzzzz! – limuntus i sodu bikarbonu. Dodaju se i boja za hranu (čisto zbog lepote i boje) i kukuruzni skrob (gustin) kao filer (može i prah šećer). Zapravo, sve je jestivo pa možete i za gricnete (pogotovo ako koristite šećer) 🙂

Sastojci:

img 20190225 153042 Bomba za kupanje
  • 200g sode bikarbone
  • 100g limuntusa,
  • 100g kukuruznog skroba (gustina)
  • 100g gorke soli (magnezijumska so, magnezijum hidroksid, Nigari)
  • 50ml ulja (kokosovo, ricinusovo, maslinovo ili kombinacija ovih ulja)
  • Esencijalna ulja (pola flašice od 10 ml) eukaliptus, nana, lavanda…
  • Boja za hranu (ja podesim boju u skladu sa mirisom, npr zelena za ekualiptus ili nanu, ljubičasta za lavandu itd)
  • Neki kalupi za pravljenje bombi. Silikonski neće raditi radnju, jer je potrebno da se smesa „nabija“. Možete koristiti metalne kalupe za mafine, kalupe za led, šoljice i slično.

 Težina:

Jednostavno

Postupak:

U jednu posudu dobro pomešajte suve sastojke, a u drugu ulja i boju. Lagano u tankom mlazu dodajte tečnu smešu uz stalno (i puno) mešanje. Suva smeša treba da izgleda tek blago vlažna. To je sasvim dovoljno da se bomba dobro poveže.

Gotova bomba za kupanje od lavande

Sipajte smešu u kalup i dobro je nabijte kašikom (ili nekim drugim ravnim predmetom, ja imam i nabijač za kafu za espreso mašinu pa to dosta pomaže).

Kada vidite da nema više prostora za nabijanje smeše, okrenite kalup naopako (ja ga izvrnem na parče samolepljive providne folije – odmah spremno za pakovanje) i kuckajte (malo jače, ali ne toliko da razbijete kalup :)) oko kalupa dok bomba ne ispadne iz njega.

Ako imate kalup iz dva dela, oba dobro napunite, pa na jednu polovinu dodajte još i spojite dve polovine. Kuckajte kašikom po jednoj polovini kalupa dok ne ispadne, pa zatim po drugoj

Ako ste sve uradili kako treba (najviše da li ste dobro nabili smešu u kalup) dobićete gotovu bombu.

Gotovu bombu za kupanje umotajte u providnu foliju (pak papir, alu foliju, stavite u kesu za zamrzivač…) i stavite u zamrzivač na par sati.

Kada želite da je upotrebite, samo je izvadite iz omotača i bućnite u kadu sa vodom. Bomba za kupanje se za nekoliko sekundi, ostavljajući blag miris esencijalnih ulja i tanak sloj ulja koji prija koži.

Tips&Tricks

  • Gorka so obično dolazi u krupnim pahuljicama. Da bi se lakše povezalo, istucajte je u avanu, ili prođite oklagijom (ili staklenom flašom) preko kese u koju je spakovana (malo je otvorite pre toga da izađe vazduh :)) Idealno, možete je samleti u secku isto važi i za limuntus)
  • Kokosovo ulje je nekada na sobnoj temperaturi u čvrstom obliku (prodaje se i kao kokosov maslac, ili kokosova mast). Par kašika stavite u posudu koju onda potopite u vrelu vodu da se mast istopi. Možete je istopiti i u mikrotalasnoj ili u stavite teglicu u posudu sa vrućom vodom, jer kokosovo ujle dobro podnosi visoke temperature.
Kalupi za bombu za kupanje
  • Ne morate da koristite kalup. Možete smesu sipati u flašice i proglasiti je za so za kupanje (što i jeste). Inače, ovo su kalupi koje sam naručio na Aliexpressu baš za ovu namenu : bath bomb molds).
  • Boja za hranu je na bazi vode, i nećete nikada uspeti dobro da je povežete sa uljima. Ali to i daje draž gotovoj bombi, negde je svetlija, negde tamnija.
  • Sve sastojke možete da jednostavno nađete u prodavnicama zdrave hrane (najteže je naći gorku so i kokosovo ulje, ali ih ima u bolje opremljenim i većim radnjama- npr. Bio Špajz).
  • Svi sastojci za oko pola kg smeše koštaju otprilike kao jedna bomba – 500-600 dinara.

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *