4 pastrmke plivaju u vinu (iz rerne)

Pastrmke (i ribu generalno) retko sam spremam. Naručim lepo u ribarnici i pustim da profesionalci odrade posao. Ali sam naleteo na lepe očišćene pastrmke u Lidlu, i nisam mogao da odolim da ih spremim u rerni.

Sastojci

Pastrmke sastojci 4 pastrmke plivaju u vinu (iz rerne)
  • 4 pastrmke
  • 1/4 l belog vina
  • 1 veza peršuna
  • 1 veći limun
  • 4 čena belog luka
  • po ukusu so i biber
  • 4 kašike ulja
  • 60 g putera (pola pakovanja od 125 g)

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

30 minuta u frižideru

15 minuta za pripremu

40 minuta za pečenje

Priprema

Ribu očistiti (ako već nisu), dobro oprati i isušiti papirnim ubrusima. Posuti solju i sveže mlevenim biberom i ostaviti oko pola sata u frižideru.

Za to vreme od limuna iseći 4 tanka kruga i pripremiti marinadu od vina, peršuna i sitno iseckanog belog luka (ja sam kupio ovu presu da ne moram da seckam), ulja, i malo soli i bibera. Dodajte i sok od ostatka limuna u marinadu

U pleh staviti papir, sipajte malo ulja uzduž na mestima gde će biti pastrmke. Izvadite ribu iz frižidera i stavite malo marinade unutar ribe. Položite ih na pleh, premažite marinadom, pa okrenite premazanu stranu ka plehu i polako prelijte marinadom. Između stavite kolutove limuna, a na ribe po jedno parče putera.

Pastrmka priprema 4 pastrmke plivaju u vinu (iz rerne)

Pleh stavite u rernu, prethodno zagrejanu na 220°C i peći oko 20 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, okrenuti pastrmke na drugu stranu i peći još 20 minuta. Vreme može varirati od veličine ribe i od toga koliko reš želite da bude.

Servirati tople sa krompir salatom, ili kuvanim krompirom prelivenim istom marinadom koju ste koristili za ribu (povećajte količinu u tom slučaju).

pastrmka 4 pastrmke plivaju u vinu (iz rerne)

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *