Kapreze salata – 3 boje Italije

Salata nazvana po legendarnom italijanskom ostrvu Kapri, legendarna je sama za sebe. Boje italijanske zastave kapreze salate samo dodaju na značaju ovom italijanskom specijalitetu. Kao i svi italijanski recepti, kapreze se priprema izuzetno jednostavno, a savršenog je ukusa.

Težina

Jednostavno

Vreme pripreme

10 minuta

Sastojci

  • Paradajz isečen na kolutove
  • Mocarela (koliko paradajza, toliko i kugli mocarele)
  • Sveži listovi bosiljlka
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje
  • Balsamiko sirće ili sos (riduzione di aceto balsamico)
Sastojci za kapreze salatu

Priprema

Paradajz naseći na kolutove. Mocarelu ocediti i takođe iseći na kolutove. Ubrati sveže listove bosiljka (slične veličine) i to je to.

Ređati u tanjir u krug (ili ako imate neki duguljasti tanjir – linijski) u redosledu italijanske zastave – list bosiljka, kolut mocarele, kolut paradajza. I tako sve dok ne potrošite sastojke.

Kapreze salata Kapreze salata - 3 boje Italije

Pospite salatu solju i sveže mlevenim biberom, i lagano u tankom mlazu sipajte maslinovo ulje i balzamiko sirće.

Salatu možete napraviti i pomoću mini mocarele i čeri paradajza. Svaku kuglicu mocarele isecite na pola, isto tako i čeri paradajz, i dodajte ostale sastojke. Jedino ne može da se ređa u stilu zastave, ali je sa druge strane zabavna, posebno deci.

Kapreze salata savršeno ide uz fokaču i bresaolu ili mortadelu. I naravno vino, a posle toga espresso i tiramisu.

Italijanska večera

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *