Olivera mi je poslala ovaj recept, i morao sam odmah da ga pravim. Recept je njen a slike moje i njene (credit je dat ispod slike)
Sastojci:
Za patišpanj
- 75 g. šećera
- 1 kesica vanile
- 145 g putera
- 6 jaja
- 150 g crne čokolade
- Malo soli
- 50 g šećera u prahu
- 150 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za premaz
- domaći džem od kajsika
Za glazuru
- 60gr putera
- 200 grama crne čokolade
Težina
Teško
Postupak – Saher torta
Umutiti šećer, vanilin šećer i omekšali puter. Odvojiti žumanca od belanaca. Najpre ćemo koristiti žumanca. Dodavati jedno po jedno odvojeno žumance i lagano umešati.
Odvojeno, otopiti čokoladu na pari pa lagano dodavati u prethodnu smesu uz mešanje.
Belanca umutiti u sneg sa šećerom u prahu i malo soli.
Trećinu belanaca pažljivo dodati u prvu smesu. U ostatak belanaca prosejati brašno i prašak za pecivo, dobro izmešati da ne bude grudvica, pa na kraju spojiti sa prethodnom masom od belanaca, čokolade, jaja, i ostalih sastojaka…
Smesu sipati u kalup prečnika 26 cm. Može biti sa stranicama na otvaranje, silikonski (kao moj) ili obična tepsija. Bitno da dno i stranice namažete sa malo putera i lagano pospete brašnom, da se ne bi zalepilo.
Peći 40-45 minuta na 180°C. Već na 30 minuta proverite da li je kora pečena – bocnite čačkalicom i ako izađe suva, kora je spremna. Obzirom da kora ima puno jaja a malo brađna, veoma brzo se može desiti da se isuši, zato je potrebno pratiti situaciju posle prvih pola sata.
Prostor između kora premazati dzemom od kajsije, staviti drugu koru i zatim celu premazati džemom.
Kada se patišpanj ohladi, preseći ga na pola.
Otopiti preostali puter i čokoladu na pari i odmah preliti tortu.
Možete je ukrasiti na razne načine, npr čokoladnim flekicama (našao u Lidlu) ili npr Jaffa kolačima (kao na slici iznad).
Servirati uz kafu, a može i bez nje 🙂
Оставите одговор