Njoki su često zapostavljena testenina, čak i ja nisam imao do sada recept sa njokima. Ovaj recept se, naravno, može primeniti i na bilo koju pastu. Obožavam gorgonzolu, i u ovom receptu ću spojiti te dve stvari – njoke i gorgonzolu.
Sastojci
- 400 g pilećeg belog mesa
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 200 g gorgonzole (preporučujem Piccante, ali možete i Dolce, ako vam je Piccante prejaka)
- 500 g njoki (ili druge testenine, po izboru)
- Začini (so, biber i muskatni oraščić) po ukusu
Težina
Jednostavno
Priprema njoki
Na malo masnoće (ulja, masti ili putera) propržite piletinu isečenu na krupne kocke. Začiniti solju i biberom. Za to vreme staviti vodu za kuvanje.
Kada se piletina isprži do vama željenog nivoa (od blede pa sve do rumene, po želji) izvadite je iz posude i sipajte pavlaku za kuvanje da se zagreje i pre nego što počne da vri dodajte gorgonzolu isečenu na kockice. Sada možete da narendate muskatni oraščić, ukoliko volite. Smanjite vatru na „tiho“ i mešajte dok se ne sir ne istopi. Dolijte par kašika vode u kojoj se kuva testenina i i umešajte lepo. Skrob iz vode će učiniti da sos bude kremastiji. Otprilike u to vreme će i njoki biti gotovi. Dodajte oceđene njoke i vratite piletinu i ostavite da se krčka još par minuta. Sklonite sa vatre i servirajte.
Оставите одговор