Već sam jednom napisao da slabo stavljam recepte sa njokima, pa ih sada forsiram – njoki sa spanaćem, piletinom i parmezanom. Ovaj sos može da ide sa bilo kojom pastom, može čak i bez piletine ili sa prženom slaninom umesto nje.
Sastojci – njoki sa spanaćem
- 500 g pilećeg belog mesa
- 500 g svežeg spanaća ili 1 pakovanje smrznutog
- 50 g parmezana
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 500 g noki
- kašika senfa
- kašičica aleve parprike
- So, biber i beli luk u prahu po ukusu
- Malo masnoće za prženje (putera, masti ili ulja)
Težina
Jednostavno
Postupak
Staviti vodu za njoke i istovremeno na malo masnoće, na srednje jakoj vatri, u dubljem sudu pržiti piletinu isečenu na krupne kocke. Piletinu začiniti začinima po ukusu (osim aleve paprike).
Kada porumeni, izvaditi piletinu, smanjiti malo vatru, pa u masnoću gde se pržila dodati pavlaku i senf. Dobro promešati da se izjednači.
E, sada mala priča oko spanaća (mislim, recept se ipak zove njoki sa spanaćem)… Ako uzimate zamrznuti, potrebno je da je u potpunosti odmrznut i dooooobro oceđen od vode (doslovno stiskajte šakama) da ne bi imali više vode nego sosa. Ako je svež, prethodno ga izblanširajte – u šerpi sa kipućom vodom prokuvajte listove očišćene od peteljki maksimalno jedan minut – dok ne omekšaju. Ocediti (u ovom slučaju je dovoljna cediljka, ne mora da se centrifugira 🙂 U oba slučaja oceđeni pirinač iseckati, onako na krupno.
Znači, da se vratimo na recept. Kad počne pavlaka da vri dodati spanać, dobro promešati da se sjedini. Dodajte par kašika vode u kojoj se kuvaju njoki (trebalo bi da su skoro gotovi, a voda puna skroba koji će da dodatno dâ ukus i teksturu sosu). U zavisnosti od željene gustine, dodajte do 5 kašika vode iz šerpe sa njokima.
Još malo krčkati, sipati kašiku aleve paprike, vratiti piletinu i dodati oceđene skuvane njoke (trebalo bi da su spremni, ako ste dobro tempirali vreme) i na kraju parmezan. Sve lepo promešati, da se izjednači, i krčkati još malo da se parmezan istopi.
Njoki sa spanaćem se serviraju topli, možete posuti parmezanom i peršunom (nisam ga imao kada sam spremao, pa ga nema na slici).
Оставите одговор