Pastrmke (i ribu generalno) retko sam spremam. Naručim lepo u ribarnici i pustim da profesionalci odrade posao. Ali sam naleteo na lepe očišćene pastrmke u Lidlu, i nisam mogao da odolim da ih spremim u rerni.
Sastojci
- 4 pastrmke
- 1/4 l belog vina
- 1 veza peršuna
- 1 veći limun
- 4 čena belog luka
- po ukusu so i biber
- 4 kašike ulja
- 60 g putera (pola pakovanja od 125 g)
Težina
Jednostavno
Vreme za pripremu
30 minuta u frižideru
15 minuta za pripremu
40 minuta za pečenje
Priprema
Ribu očistiti (ako već nisu), dobro oprati i isušiti papirnim ubrusima. Posuti solju i sveže mlevenim biberom i ostaviti oko pola sata u frižideru.
Za to vreme od limuna iseći 4 tanka kruga i pripremiti marinadu od vina, peršuna i sitno iseckanog belog luka (ja sam kupio ovu presu da ne moram da seckam), ulja, i malo soli i bibera. Dodajte i sok od ostatka limuna u marinadu
U pleh staviti papir, sipajte malo ulja uzduž na mestima gde će biti pastrmke. Izvadite ribu iz frižidera i stavite malo marinade unutar ribe. Položite ih na pleh, premažite marinadom, pa okrenite premazanu stranu ka plehu i polako prelijte marinadom. Između stavite kolutove limuna, a na ribe po jedno parče putera.
Pleh stavite u rernu, prethodno zagrejanu na 220°C i peći oko 20 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, okrenuti pastrmke na drugu stranu i peći još 20 minuta. Vreme može varirati od veličine ribe i od toga koliko reš želite da bude.
Servirati tople sa krompir salatom, ili kuvanim krompirom prelivenim istom marinadom koju ste koristili za ribu (povećajte količinu u tom slučaju).
Оставите одговор