Salata nazvana po legendarnom italijanskom ostrvu Kapri, legendarna je sama za sebe. Boje italijanske zastave kapreze salate samo dodaju na značaju ovom italijanskom specijalitetu. Kao i svi italijanski recepti, kapreze se priprema izuzetno jednostavno, a savršenog je ukusa.
Težina
Jednostavno
Vreme pripreme
10 minuta
Sastojci
- Paradajz isečen na kolutove
- Mocarela (koliko paradajza, toliko i kugli mocarele)
- Sveži listovi bosiljlka
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje
- Balsamiko sirće ili sos (riduzione di aceto balsamico)
Priprema
Paradajz naseći na kolutove. Mocarelu ocediti i takođe iseći na kolutove. Ubrati sveže listove bosiljka (slične veličine) i to je to.
Ređati u tanjir u krug (ili ako imate neki duguljasti tanjir – linijski) u redosledu italijanske zastave – list bosiljka, kolut mocarele, kolut paradajza. I tako sve dok ne potrošite sastojke.
Pospite salatu solju i sveže mlevenim biberom, i lagano u tankom mlazu sipajte maslinovo ulje i balzamiko sirće.
Salatu možete napraviti i pomoću mini mocarele i čeri paradajza. Svaku kuglicu mocarele isecite na pola, isto tako i čeri paradajz, i dodajte ostale sastojke. Jedino ne može da se ređa u stilu zastave, ali je sa druge strane zabavna, posebno deci.
Kapreze salata savršeno ide uz fokaču i bresaolu ili mortadelu. I naravno vino, a posle toga espresso i tiramisu.
Оставите одговор