Neko me, zaboravih ko, skoro pitao da li imam dobar recept za stari(nski), obični kolač sa višnjama. Ako se prepoznaješ – evo recepta. Moram priznati da sam zaboravio koliko može da bude dobar. Recept je izuzetno jednostavan, i može i dete da ga napravi. Zapravo, ovo i jeste pravila moja ćera od (tada) 9 godina :).
Sastojci:
- 5 jaja
- 300g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2dl jogurta
- 2dl ulja
- 300g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 300g višanja (jedno pakovanje smrznutih)
- prah šećer za posipanje (a i ne mora 🙂
Težina:
Jednostavno (ako znate da razdvojite žumanca i belanca)
Postupak:
Razdvojiti žumanca od belanaca. Žumanca ostaviti sa strane a od belanaca ulupati mikserom čvrst sneg. Posebno pazite da u belancima nema ništa drugo (da je posuda bila suva, da nema malo žumanaca, da su žice na mikseru čiste i suve). Ako ima bilo kakva „nečistoća“, belanca se neće ulupati dobro.
U žumanca dodajte najpre šećer (običan i vanila) i ulupajte mikserom. Krenite najpre sporo dok se ne ujednači šećer sa žumancima, a zatim ubrzajte dok smesa ne dobije bleđu boju.
Dodati ostale sastojke i umutiti mikserom u glatku masu.
Sipati smesu sa žumancima u belanca (ili obratno, zavisi koja vam je posuda veća) i izmešati varjačom/spatulom (nikako mikserom, jer će da se slegne). Slobodno možete ostaviti male deliće belanceta u smesi, ne morate je ujednačiti u potpunosti.
Izliti u dublji sud namazan puterom/margarinom i posut brašnom (ovaj moj sa slike je dimenzija 35×23 cm) i rasporediti višnje po površini. Ostavite ih tako kako padnu (nemojte ih gurati u testo) jer će u toku pečenja potonuti.
Rerna treba da bude zagrejana na 200°C. Ubaciti kolač u rernu i smanjiti na 180°C. Ako ne smanjite temperaturu, sredina može da se potklobuči (samo estetski problem, ne utiče na ukus 🙂 ). Peći oko 45 minuta, dok površina ne dobile svetlo braon boju. Probajte foru sa čačkalicom – ubodite kolač čačkalicom, i ako izađe suva i bez testa na sebi, kolač je gotov. Sačekajte da se ohladi (najteži deo recepta) i isecite na velike kocke. Pospite ga prah šećerom i uživajte.
Оставите одговор