Vruća rakija

Šumadijski čaj, vruća ili grejana rakija. Izgovor da udariš po rakiji i kad si bolestan ????

Sam recept je zaista jednostavan. Treba vam meka rakija (12 gradi, slabija, koja se dobija posle prve destilacije) mada moze i prepečenica (dva puta destilovana, 15-20 gradi) i malo šećera.

Sastojci (za 1.5dl)

  • Rakija (1 dl meke ili 0,75dl prepečenice)
  • Voda (koliko je potrebno do 1.5dl)
  • Kašika šećera

Težina

Jednostavno

Postupak

img 4382 Vruća rakija

Na dno džezve stavi se šećer i polako se zagreva dok se ne istopi i dobije braon boju (ja dodam par kapi vode u šećer da ne bi pregoreo, lakše se podešava boja).

U vreli šećer se sipa mešavina vode i rakije i na laganoj vatri se pusti da provri. Skloniti na kratko da vatre pa vratiti da opet provri (ukupno tri puta – triput Bog pomaže).

img 4165 Vruća rakija

Tako se, između ostalog, eliminiše eventualni ostaci metil alkohola. Neko i zapali isparenja dok se kuva rakija, iz istog razloga. Ja sam suviše smotan a i nemam PP aparat.

Na selu sam video i da se mašicama uzme kocka šećera i istopi nad vatrom (u smederevcu) i onda se time „zaprži“. Iz PP razloga i nedostatka mašica i smederevca ja to ne radim. ????

Dakle, kad tri puta provri sipa se u čašu (obavezno sa drškom, nema ništa vrelije od čaše sa vrućom rakijom). Služiti zimi, u društvu, i uz nešto masno i dimnjeno. I Milančeta Radosavljevića.


Comments

2 реаговања на “Vruća rakija”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *