Liker od nane (mente)

Ako imate puno nane u dvorištu i volite alkohol, isprobajte jednostavan liker od nane. Ako počnete da pravite na proleće, pošto listovi dugo stoje u alkoholu, biće taman za leto.

Sastojci

Sastojci za liker od nane
  • Puno listova mlade nane (barem pune dve šake listova)
  • 1.5 litara votke (ili drugog alkohola)
  • 750 ml vode (može i 1 llitar ako hoćete slabiji liker)
  • 750 g šećera (1 kg ako koristite litar vode)

Težina

Jednostavno

Priprema

Za liker od nane je potrebno planiranje 🙂

Uberite mlado lišće nane (ja sam ovde koristio spearmint nanu, ali može bilo koja). Operite i prosušite, bacite listove koji imaju oštećenja. U veliku teglu (otprilike 2 l) stavite listove i nalijte votkom. U principu možete koristiti bilo koji alkohol, ali će se ukus nane najbolje prikazati ako alkohol sam po sebi nema ukus.

Ostaviti na tamnom mestu minimum 2 nedelje, a poželjno barem mesec i po dana. Jednom nedeljno protresti teglu (slično je kao za Limončelo, ali su listovi nane nežnij pa ne mora često da se trese).

Liker od nane - priprema

Kada odlučite da je dosta stajalo (ali minimum 2 nedelje, nemojte da ste nestrpljivi!) u dubokoj šerpi pomešajte vodu i šećer u odnosu 1:1 (ja sam koristio alkohol, vodu i šećer u odnosu 2:1:1 tj. 1.5 litara: 0,75 litara: 750 g). Stavite na srednju vatru i mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Čim provri isključite i ostavite da se ohladi.

U šećerni sirup koji se ohladio na sobnu temperaturu dodati oceđenu infuziju nane u votki. Nanu koja je ostala u tegli dodatno izgnječite, da izvučete što više ukusa. Dobro promešati i sipati u flaše.

Sve količine sastojaka su promenljive, po ukusu. Ukoliko baš želite jak liker, možete šećer rastopiti u alkoholu, bez vode. Što više nane upotrebite, biće jači ukus. Liker od nane nije kvarljiv pa ga ne morate čuvati u frižideru, ali je poželjno da se flaša iz koje ćete servirati stoji u frižideru (ili čak zamrzivaču) jer se liker od nane pije hladan

Flaširani liker od nane

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *