Kremasti limončelo

Ko god je bio u Italiji (posebno na rimskom aerodromu) video je po prodavnicama Limoncello – liker od limunove kore. Prilično je skup, ali ga zapravo nije teško napraviti.

Inače, postoje dve vrste, bistri i kremasti. Razlika je u jednom sastojku, ako koristite vodu, dobićete bistri, a ako koristite mleko dobićete kremasti.

Sastojci:

img 20190707 100633 Kremasti limončelo
  • 8 limuna
  • 0.75l votke
  • 600g šećera
  • 5 kesica vanilin šećera
  • 1.5l mleka

Težina

Jednostavno

Postupak

IMG 20200509 112905 5 Kremasti limončelo

Pošto će se koristiti kora, idealno bi bilo da limunovi budu organski ili domaći (neprskani i bez voska). Dobro oprati limunove, mogu i da odstoje u vodi sa sodom bikarbonom koji sat. Ja sam našao organske u Lidlu tako da sam mogao da preskočim „kiseljenje“.

Ljuštilicom za povrće, oljuštiti koru, tako da što manje bele pulpe ostane na kori (beli deo će dati gorak ukus, a to ne želimo za limončelo). U flašu od 1l sa širokim grlom (ili bokal) sa dobrim zatvaračem ubaciti koru i naliti votkom. Od limunova… pa, napravite limunadu 🙂

Flašu ostaviti na tamno mesto u periodu od 6-60 dana. Što duže stoji to će ukus biti bolji. Ja sam za oaj recept odabrao da odstoji 20 dana. Svakog dana dva puta dnevno promućkajte flašu da bi se bolje primio ukus.

Kada prođe period infuzije, procediti votku. Kora je u međuvremenu pobledela, a votka dobila lepu žutu boju.

U veliku šerpu sipajte mleko, i dodajte šećer i vanilin šećer. Na laganoj vatri uz stalno mešanje zagrevajte dok se ne rastopi sav šećer. Mleko ne mora da provri.

Ostaviti da se mleko ohladi na sobnu temperaturu. Ovo je jako bitno, jer ako sipate votku u toplo mleko ono će se zgrušati. U ohlađeno mleko sipati votku, dobro promešati i sipati u flaše.

Limončelo čuvati u frižideru (može da stoji mesec dana) ili u zamrzivaču (rok trajanja 6 meseci). Servirati hladno u čašicama za žestinu.

Količina mleka i šećera su proizvoljne. Manje mleka znači da će limončelo biti jači, manje šećera – pa… da će biti manje sladak 🙂


Comments

Једно реаговање на “Kremasti limončelo”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *