Martini

Počelo je jednostavno, sa poklonom i čokoladom Najlepše želje. A onda se otrglo kontroli.

Imam drugaricu, kada god se vrati sa nekog puta donese mi neki lokalni alkohol. Tako je bilo i kada se vratila iz Ukrajine, Donela je, naravno, votku. A ja ne pijem votku, barem dok imam štogod drugo. I tako je ta flaša stajala i čekala bolje vreme.

Na scenu upada Štark. Lansirali su nove čokolade sa punjenjima sa ukusom koktela. I upakovali to u poklon pakovanje – 4 čokolade i dve koktel čaše za martini.

Pošto sam inače lud za takvim pakovanjima (imam milijardu šolja, čaša, majca i sličnih džidžabidža što se daju „na poklon“) a ni čokolada mi je omiljena, kupim ja to.

I posle par dana počnem da razmišljam šta da stavim u navedene čaše i rešim da izigravam Džejmsa Bonda. I otkrijem ceo martini Univerzum.

Sastojci

Related image
  • 7.5 cl džina ili votke
  • 1.5 cl suvog vermuta
  • Led
  • garnirung (maslinka, kora limuna, koktel luk)

Težina

Vrlo jednostavno

Postupak

Postupak je jednostavan i komplikovan istovremeno. Komplikacija je u verzijama i podvrstama:

  • martini/votka martini
  • shaken/stirred
  • Dry/desert dry/wet
  • Dirty
  • with olive/twist/Gibson

Poželjno je da čaše pre pravljenja koktela budu ohlađene. Ovako se koristi manje leda i manje vode bude u koktelu (naravno ako tako volite).

Dolazimo do prvog pitanja: običan ili votka martini. Običan martini se pravi sa džinom, dok se ovaj drugi pravi sa, pogodili ste, votkom.

Shaken ili stirred se odnosi na način kako se mešaju ova dva pića. U oba slučaja se u šejker sipaju pića i led (2-3 kocke). Ukoliko želite shaken onda se protrese sve u šejkeru oko 30 sekundi i ocedi u čašu – na ovaj način se bolje sjedine ali upadnu i delići leda. Ako ne želite led onda se samo kratko promeša u šejkeru i sipa u čašu. Ako ne naglasite, dobićete stirred.

Da li je martini suv, pustinjski ili mokar zavisi od količine vermuta koji ide u martini. I to totalno naopakom logikom. Što manje suvog vermuta, to je marini suvlji. Istorijski, martini se pravio sa džinom i vermutom u odnosu 2:1, danas se smatra da je običan martini u odnosu 3:1. Manji odnos je mokri, a ako želite suvi, obično je odnos 5:1 (kao što sam ovde stavio). Desert dry martini ima ili samo par kapi vermuta ili samo rashlađeni džin (?). Postoji legenda da je Vinston Čerčil pravio dry martini samo sa džinom ali je uvek bio okrenut ka jugu (vermut dolazi sa severa Francuske) dok ga je pravio.

Image result for lemon twist martini

Garnirung je nezaobilazni deo martinija. Obično ide sa maslinkom na čačkalici (obično jedna, ali možete naglasiti kada poručujete da želite dve ili čak tri). Ako je sa twistom, onda dobijete  tanku spiralu limuna (mada sam viđao i da stave krišku na ivicu čaše).

Posebna vrsta je Gibson martini, sa malim koktel lukom kao garnirungom.

Image result for james bond sean connery martini

Idemo dalje – dirty. Dirty se odnosi na martini sa maslinkom. Doda se malo (kašičica) rasola od maslinki. Very dirty može da ima i do 1 cl rasola.

E ako ste shvatili, svaka čast, pravi ste 007 🙂

Posle isprobane skoro svake kombinacije (nisam našao koktel luk) moja omiljena je: martini, shaken, dry and dirty. Koja je vaša?


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *