Šta jesti trećeg dana Uskrsa kada je ostalo još 1367 kuvanih jaja? Brzo predjelo, užina ili večera. Punjena jaja su izvorno nastala u Andaluziji (sa potpuno drugačijim začinima) a verzija koja je trenutno aktuelna dolazi iz viktorijanske Engleske pod nazivom „Deviled eggs“ (deviled označava jako začinjeno jelo).
Sastojci (za 6 jaja)
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 50 ml majoneza
- kašičica senfa
- kašičica sirćeta
- so po ukusu
- sveže mleveni crni biber (ili mešavina bibera) po ukusu
- kašičica aleve paprike
- malo tucane paprike (za ukrašavanje)
Težina
Jednostavno (vrlo)
Vreme za pripremu
20 minuta (sa kuvanjem jaja)
Postupak
Kuvana jaja (tvrdo kuvana – 12 minuta) isecite uzduž na pola. Iz svakog izvadite žumance. Žumanca stavite u posudu, izgnječite viljuškom i dodajte ostale sastojke. Lepo sjedinite u uniformnu masu. Masom napunite kesu ili špric za ukrašavanje i nafilujte polovine belanaca (ako nemate kesu ili špric, možete i kašičicom).
Punjena jaja pospite alevom ili tucanom paprikom ili sveže mlevenim biberom, po ukusu.
Naravno, sa filom se može uveliko eksperimentisati – pržena slaninica, kiseli krastavčići ili sardine…. Ko šta voli
Оставите одговор