Prava kafanska teleća čorba (uz 2 tajna sastojka)

Teleća čorba je najbolja, to svi znaju, u kafani. Količina i dugo krčkanje daju poseban kvalitet. Međutim, ima i jedan (ne baš toliko) tajni sastojak zbog čega je kafanska teleća čorba tako ukusna. Možete koristiti i junetinu (malo je jeftinija), a inače, ako vas interesuje razlika između teletine, junetine i govedine, ovde imate odlično objašnjeno.

Sastojci – teleća čorba

Teleća čorbica - sastojci
  • 500 grama teletine (ili junetine) – but, vrat ili plećka
  • srednja glavica luka
  • dve-tri šargarepe
  • dva paškanata
  • manji koren celera
  • dva osrednja krompira
  • Začini: sob, biber u zrnu, lovorov list i mirođija
  • jedno jaje
  • 100 ml (može i manje, po ukusu) kisele pavlake
  • malo peršuna
  • malo masnoće za prženje (svinjska mast, ulje i slično)

Težina

Jednostavno

Postupak

Iseckati sitno crni luk i na malo masnoće u velikoj šerpi, na laganoj vatri, dinstati dok ne postane staklast. Za to vreme iseći meso na sitne, sitne ( baš sitne 5×5 mm) kockice. Dodati u šerpu meso i pustiti da malo promeni boju. Zatim, kada meso potamni i pusti tečnost, doliti vode taman toliko da ga pokrije. Poklopiti krčkati tako oko sat vremena. Dolivati povremeno vodu koja ispari, zadržavajući nivo.

Teleća čorba - priprema

Dok se meso krčka, dodajte začine – par lista lovora, 20ak zrna bibera i prstohvat mirođije i so. Svakako ćete dodati još soli kada dodate i povrće pa nemojte preterati u ovom trenutku, jer je teško oceniti koliko treba.

Dok se meso krčka iseckajte povrće (takođe sitno, sitno). Posle sat vremena krčkanja na laganoj vatri, meso bi trebalo da je izuzetno omekšalo. Ako nije (obično ako je u pitanju junetina a ne teletina) krčkajte još dvadesetak minuta.

U šerpu sipajte između 1,5 i 2 litra mlake vode i dodajte povrće. Malo pojačajte vatru (na srednje) i kuvajte još 40ak minuta. Negde na polovini ovog vremena probajte teleću čorbu i dodajte so po potrebi (obično onoliko koliko ste prvo stavili).

Teleca corbica priprema 2 Prava kafanska teleća čorba (uz 2 tajna sastojka)

Pred kraj kuvanja ide dodatak koji kafansku teleću čorbu čini onako ukusnom. Ulupajte pavlaku i jaje dok se ne ujednače. Skloniti šerpu sa vatre i sačekati da se tečnost „smiri“. Uz stalno mešanje sipajte smesu jajeta i pavlake u tankom mlazu. Ako ne volite da vam čorba bude suviše kisela možete smanjiti količinu pavlake. Takođe, ako nećete bele tačkice u čorbi, možete upotrebiti samo žumance.

Vratite na šerpu na vatru, dodajte sitno (naravno, što sitnije) seckan peršun i pustite da ključa još 5 minuta. Ako pravite veću količinu čorbe ili ćete je jesti malo duže od dva dana, nemojte dodavati smesu jajeta i pavlake celokupnoj količini čorbe, jer se može ukiseliti. Ako ćete je pojesti istog ili sledećeg dana onda može u celu, inače odvojite potrebnu količinu i u nju sipajte smesu.

Teleća čorba ide odlično uz bilo koje jelo od mesa, ali predlažem da prethodi npr. bifteku.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *