Čobanska pita (Shepherd’s pie) je izuzetno ukusno jelo sa britanskih ostrva (da, da i to postoji). Poznata i kao Irish shepherd’s pie ili cottage pie, jede se uzduž i popreko na ostvrima. Fil od melevenog mesa sa povrćem i „korom“ od krompir pirea čine da čobanska pita bude izuzetno hranljivo jelo i da ne zahteva „side dish“, osim možda neke salate. Izvorno se koristi mlevena jagnjetina (zato i nosi ime čobanska), ali se jednostavno može zameniti junetinom.
Težina
Srednje teško
Vreme pripreme
30 minuta za sos i pire (spemaju se skoro istovremeno)
30 minuta u rerni
Čobanska pita – Sastojci
Za fil
- 1/2 kg mlevene junetine ili jagnjetine
- Srednja glavica crnog luka
- 2 kašičice suvog peršunovog lišća
- 1 kašičica suvog ruzmarina
- 1 kašičica suvog timijana (nije isto što i majčina dušica, mada su vrlo slični)
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika Vuster (Worcestershire) sosa
- 2 čena belog luka – mlevena
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 dl goveđeg bujona
- 150 g smrznute mešavine „grašak i šargarepa“
- 100 g smrznutog kukuruza
- Masnoća za prženje (ja koristim mast, ali može i ulje)
Kora od krompir pirea
- 1 kg krompira isečenog na kockice
- 125 g putera
- 75 ml pavlake za kuvanje (20% mm)
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 50 g parmezana
Priprema
Fil
Dodajte masnoću u veći tiganj i stavite ga na srednje jaku vatru 2 minuta. Dodajte sitno iseckan crni luk. Krčkajte oko 5 minuta dok ne postane staklast, povremeno mešajući da ne bi požuteo.
Dodajte mlevenu junetinu (ili jagnjetinu) u tiganj i razbijte je dobro spatulom/varjačom. Dodajte suve začine – peršun, ruzmarin, timijan, so i biber. Dobro promešati da se rasporede začini. Krčkajte 6-8 minuta, dok meso ne dobije boju, povremeno mešajući.
Dodajte Vuster (da, tako se izgovara!) sos i beli luk. Promešajte da se sjedini.
Posle par minuta dodajte i paradajz pire. Mešajte dok se dobro ne sjedini i ne nestanu grudvice paradajz paste.
Dodajte bujon, smrznuti grašak i šargarepu i smrznuti kukuruz. Dovedite tečnost do ključanja, a zatim smanjite da krčka. Kuvajte oko 5 minuta, povremeno mešajući.
Ostavite mešavinu mesa sa strane. Zagrejte rernu na 200 °C. Za to vreme bi trebalo da je krompir za pire skuvan i može da se pređe na sedeći korak.
Krompir pire
Stavite krompir isečen na kockice u veliki lonac i nalijte hladnom vodom. Dodajte malo soli. Kuvajte dok krompir ne omekša, 15-20 minuta.
Krompir ocedite i vratite u vrući lonac. Ostavite krompir da odstoji u vrelom loncu 1 minut da ispari preostala tečnost. Dodajte puter i pavlaku za kuvanje, beli luk u prahu, so i biber. Krompir izgnječite i mešajte dok se svi sastojci ne pomešaju. Na kraju, dodajte parmezan u krompir.
Mešajte dok se dobro ne sjedini.
Čobanska pita – pečenje
U đuveč ili vatrostalnu posudu sipajte fill u ravnomernom sloju. Ja imam ovaj emajlirani đuveč od livenog gvožđa, preporučujem da ga nabavite.
Na to stavite krompir pire, izravnjajte ga i iscrtajte horizontalne i vertikalne brazde viljuškom (naravno, nije obavezno, ali lepo izgleda kada se zapeče). Ako nemate najmanje 5 milimetrara prostora u posudi, stavite ispod nje pleh jer malo krčka dok se peče, pa da ne napravite posao oko čišćenja rerne 🙂
Čobanska pita se peče u rerni na 200°C oko 30 – 40 minuta (dok pire ne porumeni). Proveravajte povrmeno. Stranice će malo da upiju masnoću, pa posmatrajte sredinu posude, da vas ne prevari boja po ivicama.
Servirati toplo uz neku salatu, npr. suvih šljiva, praziluka i kukuruza. Čobanska pita je mekana, ne lepi se za posudu jer ima dovoljno masnoće u filu, pa se jednostavno vadi spatulom i servira u velikim komadima.
Оставите одговор