Čobanska pita (Shepherd’s pie) za 4 osobe

Čobanska pita (Shepherd’s pie) je izuzetno ukusno jelo sa britanskih ostrva (da, da i to postoji). Poznata i kao Irish shepherd’s pie ili cottage pie, jede se uzduž i popreko na ostvrima. Fil od melevenog mesa sa povrćem i „korom“ od krompir pirea čine da čobanska pita bude izuzetno hranljivo jelo i da ne zahteva „side dish“, osim možda neke salate. Izvorno se koristi mlevena jagnjetina (zato i nosi ime čobanska), ali se jednostavno može zameniti junetinom.

Težina

Srednje teško

Vreme pripreme

30 minuta za sos i pire (spemaju se skoro istovremeno)

30 minuta u rerni

Čobanska pita – Sastojci

Za fil

  • 1/2 kg mlevene junetine ili jagnjetine
  • Srednja glavica crnog luka
  • 2 kašičice suvog peršunovog lišća
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 kašičica suvog timijana (nije isto što i majčina dušica, mada su vrlo slični)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika Vuster (Worcestershire) sosa
  • 2 čena belog luka – mlevena
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 dl goveđeg bujona
  • 150 g smrznute mešavine „grašak i šargarepa“
  • 100 g smrznutog kukuruza
  • Masnoća za prženje (ja koristim mast, ali može i ulje)
Čobanska pita - sastojci za fil

Kora od krompir pirea

  • 1 kg krompira isečenog na kockice
  • 125 g putera
  • 75 ml pavlake za kuvanje (20% mm)
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 50 g parmezana
Čobanska pita - sastojci za pire

Priprema

Fil

Dodajte masnoću u veći tiganj i stavite ga na srednje jaku vatru 2 minuta. Dodajte sitno iseckan crni luk. Krčkajte oko 5 minuta dok ne postane staklast, povremeno mešajući da ne bi požuteo.
Dodajte mlevenu junetinu (ili jagnjetinu) u tiganj i razbijte je dobro spatulom/varjačom. Dodajte suve začine – peršun, ruzmarin, timijan, so i biber. Dobro promešati da se rasporede začini. Krčkajte 6-8 minuta, dok meso ne dobije boju, povremeno mešajući.

Dodajte Vuster (da, tako se izgovara!) sos i beli luk. Promešajte da se sjedini.
Posle par minuta dodajte i paradajz pire. Mešajte dok se dobro ne sjedini i ne nestanu grudvice paradajz paste.
Dodajte bujon, smrznuti grašak i šargarepu i smrznuti kukuruz. Dovedite tečnost do ključanja, a zatim smanjite da krčka. Kuvajte oko 5 minuta, povremeno mešajući.
Ostavite mešavinu mesa sa strane. Zagrejte rernu na 200 °C. Za to vreme bi trebalo da je krompir za pire skuvan i može da se pređe na sedeći korak.

Krompir pire

Stavite krompir isečen na kockice u veliki lonac i nalijte hladnom vodom. Dodajte malo soli. Kuvajte dok krompir ne omekša, 15-20 minuta.
Krompir ocedite i vratite u vrući lonac. Ostavite krompir da odstoji u vrelom loncu 1 minut da ispari preostala tečnost. Dodajte puter i pavlaku za kuvanje, beli luk u prahu, so i biber. Krompir izgnječite i mešajte dok se svi sastojci ne pomešaju. Na kraju, dodajte parmezan u krompir.

Mešajte dok se dobro ne sjedini.

Čobanska pita – pečenje

U đuveč ili vatrostalnu posudu sipajte fill u ravnomernom sloju. Ja imam ovaj emajlirani đuveč od livenog gvožđa, preporučujem da ga nabavite.

Čobanska pita - ređanje

Na to stavite krompir pire, izravnjajte ga i iscrtajte horizontalne i vertikalne brazde viljuškom (naravno, nije obavezno, ali lepo izgleda kada se zapeče). Ako nemate najmanje 5 milimetrara prostora u posudi, stavite ispod nje pleh jer malo krčka dok se peče, pa da ne napravite posao oko čišćenja rerne 🙂

Čobanska pita se peče u rerni na 200°C oko 30 – 40 minuta (dok pire ne porumeni). Proveravajte povrmeno. Stranice će malo da upiju masnoću, pa posmatrajte sredinu posude, da vas ne prevari boja po ivicama.

Čobanska pita - gotova

Servirati toplo uz neku salatu, npr. suvih šljiva, praziluka i kukuruza. Čobanska pita je mekana, ne lepi se za posudu jer ima dovoljno masnoće u filu, pa se jednostavno vadi spatulom i servira u velikim komadima.

Čobanska pita - servirano

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *