Cezar salata se ne zove po Juliju već po jednom drugom Cezaru – Cezaru Kardiniju. Cezar je bio italijanski imigrant koji je živeo u Meksiku a radio u SAD za vreme veselih dvadesetih prošloga veka. Legenda kaže da je proslava 4. jula ispraznila zalihe restorana, i da je ostao samo sa zelenom salatom, inćunima i začinima. Smućkao je, vrlo samouvereno, nešto pred začuđenim gostima koji su postali oduševljeni. Cezar salata ima stotine varijacija, ali u osnovi se pravi na isti način kao što je i Kardini napravio – šta se zatekne u kuhinji.
Sastojci
Preliv
- 200ml jogurta ili pavlake
- 200ml majoneza
- 2 kafene kašičice senfa
- 4 kafene kašičice rendanog parmezana
- 2 sardine (pola konzerve) ili tri inćuna po ukusu
- 2 kafene kašičice limunovog soka
- 2 kafene kašičice Worchester sosa (samo ako ne koristite inćune)
- 5 čenova belog luka
- So
- Biber
Salata
- Krutoni ili prepržen tost
- 400g pilećeg belog mesa sa roštilja (ili isprženog u tiganju)
- 300g pancete mada može i obična slanina
- Salata glavica, a može i pakovana (iceberg, mediteranska)
- Čeri paradajz za ukrašavanje
- Listići parmezana ili rendani parmezan za ukrašavanje
- Iseckani peršun za ukrašavanje
Težina
Jednostavno
Postupak
Preliv
Par komentara oko sastojaka za preliv:
- Ne volim inćune, ni Kardini ih nije voleo pa ih u originalnom receptu i nema. Pikantan ukus bez inćuna se dobija Worchester sosom. Nikako ne koristite i Worchester i inćune, jer vam neće biti dobro.
- Parmezan – originalni recept zahteva Parmigiano-Reggiano, ali možete ga u potpunosti zameniti sa Grana-Padano sirom (ili čak sa običnim „noname“ parmezanom). Ne preporučujem Pecorino Romano, jer je jači (ovčiji je, za razliku od navedenih koji su kravlji), ali ipak, sve je u ukusu.
- Cezar salata po originalnom receptu sadrži i sirova jaja (tj. žumance), i to je takoreći svugde izbačen sastojak zbog – jelte, zdravstenog rizika.
Način pripreme ne može biti jednostavniji. Stavite sve sastojke u secka (food processor) i sve sameljite dok ne dobijete sos. Gotovo! 🙂
Preliv spremite ili prethodnog dana ili ujutru tog dana kada planirate da pravite salatu, jer je poželjno da odstoji u frižideru. Naravno, možete i da napravite kada poželite, nije kritično da odstoji.
Ukoliko sos spremate ranije, prespite u zatvorenu posudu i držite u frižideru (do 7 dana).
Salata
I ovde par komentara oko sastojaka:
- Salatu koristim onu koju nađem. Najviše volim da uzmem glavicu ajsberg salate, iseckam i pomešam sa rukolom. Međutim, ima odličnih pakovanih salata – preporučujem Mediteransku.
- Panceta se može zameniti običnom dimljenom slaninom.
- Sve mi je teže da nađem krutone (nekada ih bilo u Maxiju- sada više ne), ali Kubeti odlično odrađuju posao (uzmite obične ili Chicken flavour)
Cezar salata se priprema izuzetno jednostavno. Piletinu ispeći na tiganju u malo ulja ili je (kao što uvek radim) naručite sa roštilja. Iseći je na trake širine 1 cm. Pancetu/slaninu iseći tanko i ispržiti je da bude hrskava.
E, sada… Kao i svako italijansko jelo (ili bilo koji aspekt italijanskog života) – stvar je u prezentaciji.
Na tanjir najpre stavite salatu – puno salate. Na nju postavite trakice piletine a između trakica pancetu. Stavite na sve to krutone. Dobro polijte Cezar prelivom (realno – najbitniji sastojak), i na kraju ukrasite peršunom i parmezanom (listićima ili rendanim). Po obodu tanjira postavite čeri paradajz isečen na polovine. Naravno, sve druge kombinacije su dozvoljene. I to je to. Fancy Cezar salata je gotova.
Оставите одговор